Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden
Eirik Sivertsen, leder av Stortingets delegasjon for arktisk parlamentarisk samarbeid. Foto: Benjamin A. Ward / Stortinget.

Eirik Sivertsen, leder av Stortingets delegasjon for arktisk parlamentarisk samarbeid. Foto: Benjamin A. Ward / Stortinget.

Slutterklæring fra Den 14. arktiske parlamentarikerkonferansen

I slutterklæringen fra Den arktiske parlamentarikerkonferansen retter parlamentarikerne klare oppfordringer til regjeringene i Arktis-regionen om blant annet å styrke klimasamarbeidet, øke tilgjengeligheten for digital infrastruktur og lytte til unge stemmer. 

Den digitale konferansen  13. og 14. april samlet representanter fra de fem nordiske landenes parlamenter og parlamentene i Canada, Russland, USA og Europaparlamentet, urbefolkning fra de arktiske områdene og en rekke observatører. Slutterklæringen ble vedtatt under konferansens siste dag.

Klima

I slutterklæringen påpeker parlamentarikerne at oppvarmingen går dobbelt så fort i Arktis som i resten av verden. Konsekvensene av dette merkes i Arktis så vel som globalt. Som følge av dette, oppfordrer konferansen regjeringene i den arktiske regionen til å:

  • styrke arktisk klimasamarbeid frem mot FNs 26. klimatoppmøte (COP 26) i Glasgow til høsten
  • ta en ledende rolle i å utvikle en ambisiøs handlingsplan for klima i Arktis
  • styrke kunnskap og styrke vitenskapelig samarbeid gjennom et nytt initiativ til Internasjonalt polar-år
  • kontinuerlig vurdere ny teknologi for å redusere karbonutslipp

Bærekraftig økonomisk utvikling

For å sikre en bærekraftig økonomisk utvikling, oppfordrer parlamentarikerne regjeringene blant annet til å øke tilgjengeligheter for digital infrastruktur i regionen, og å fremme entreprenørskap, innovasjon og økonomisk utvikling. I tillegg ønsker de styrket samarbeid med Arktisk økonomisk råd, og at Arktisk investeringsprotokoll (Arctic Investement Protocol) implementeres.  

Menneskene i Arktis

Sluttdokumentet påpeker at urbaniseringen har gjort Arktis mer attraktivt for unge mennesker, men påpeker også betydningen covid-19 har hatt for arbeidsledighet og helseutfordringer hos befolkningen i Arktis. Parlamentarikerne ber derfor regjeringene om å:

  • styrke det offentlige helsetilbudet i regionen
  • inkludere unge stemmer i arrangementer og møter organisert i det arktiske samarbeidet
  • styrke mobilitetsprogrammer myntet på unge i Arktis
  • basere alle aktiviteter i regionen på respekt for urfolks rettigheter
  • forenkle visum-reglene
  • styrke samarbeidet og dialogen om sikkerhetsspørsmål

Konferansen legger også vekt på betydningen av fred og stabilitet i regionen.

Om samarbeidet i Arktis

Arktis er et område med velfungerende internasjonalt samarbeid gjennom blant annet Arktisk råd og Det arktiske parlamentarikersamarbeidet. Parlamentarikerne har tett kontakt med regjeringssamarbeidet i Arktisk råd. Samarbeidet startet i 1993, og Stortinget opprettet en fast delegasjon 22. oktober 2009. Stortinget var vert for årets konferanse.

Les slutterklæringen (pdf, engelsk)

 
Sist oppdatert: 15.04.2021 08:32
: