Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Valg av ny president for PACE

Når Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) møtes til sin januarsesjon i Strasbourg 22.–26. januar, skal det velges både ny president for forsamlingen og ny menneskerettskommissær. 

Delegasjonsleder Ingjerd Schou (H). Foto: Stortinget.

Delegasjonsleder Ingjerd Schou (H). Foto: Stortinget.

Delegasjonsleder Ingjerd Schou (H) deltar sammen med åtte andre stortingsrepresentanter på januarsesjonen, som varer i en uke. I løpet av sesjonen vil representantene delta i debatter og stemme over en rekke resolusjoner. Det er første sesjon den nyvalgte PACE-delegasjonen deltar på.

Valg av ny PACE-president

Mandag 22. januar skal det velges ny PACE-president. Den eneste kandidaten som foreløpig er fremmet er italienske Michele Nicoletti. Nicoletti er leder for den politiske gruppen i parlamentarikerforsamlingen som samler sosialistiske, sosialdemokratiske og grønne partier, Sosialistgruppen.

Se dagsorden for januarsesjonen.

Nicoletti har vært medlem av PACE siden 2013, og har siden den gang utmerket seg som en representant med et sterkt engasjement for Europarådet og PACE.

Valg av ny menneskerettskommissær

En annen sentral posisjon som skal velges av PACE under januarsesjonen er ny europeisk menneskerettskommissær. PACE har tre kandidater å velge mellom tirsdag 23. januar, når ny menneskerettskommisær skal velges: Pierre-Yves Le Borgn’ (Frankrike), Dunja Mijatović (Bosnia) og Goran Klemenčič (Slovenia). Alle kandidatene er godt kvalifisert, men de har ulik bakgrunn. Le Borgn’ er den eneste som har bakgrunn fra PACE; Mijatović har nylig gått av etter syv år som OSSEs representant for medie og pressefrihet; mens Klemenčič er justisminister i Slovenia.

Den Europeiske menneskerettskommissæren er en uavhengig og nøytral institusjon, og stiller i individuell kapasitet selv om de ofte fremmes av sine hjemland. Kommissæren velges av PACE, for en periode på seks år, uten mulighet for fornyelse. Nåværende menneskerettskommisær er Nils Muiznieks (Latvia), se hans hjemmeside her.

Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) deltar med følgende medlemmer: Delegasjonsleder Ingjerd Schou (H), nestleder Lise Christoffersen (A), Morten Wold (FrP), Emilie Enger Mehl (SP), Jette Christensen (AP), Petter Eide (SV), Silje Hjemdal (Frp), Mudassar Kapur (H), Vetle Wang Soleim (H).

Europarådet og parlamentarikerforsamlingen

Europarådet ble opprettet i 1949 og har i dag 47 medlemsland. Europarådet har som hovedformål å arbeide for styrking av menneskerettighetene, demokrati og rettsstaten i medlemslandene.

Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) består av representanter for medlemslandenes nasjonalforsamlinger, totalt 324 medlemmer (og 324 varamedlemmer). Til sammen representerer de 800 millioner europeere. Forsamlingen har en rådgivende funksjon og spiller en betydelig rolle i Europarådet. Den vedtar resolusjoner og anbefalinger til medlemslandenes parlamenter og regjeringer på en rekke områder, og overvåker de nye medlemslandenes overholdelse av sine medlemskapsforpliktelser.

Sist oppdatert: 04.03.2021 09:26
: