Nordens dag
Stortinget markerte Nordens dag 23. mars med å flagge med de nordiske flaggene på Løvebakken.
Stortinget har presidentskapet i Nordisk råd i 2018. I sitt presidentprogram har Stortingets delegasjon satt fokus på «Et bærekraftig og trygt Norden», med satsningsområdene:
- Helseteknologi og pasientsikkerhet
- Utdanning, inkludering og mobilitet
- Miljø og sikkerhet til havs
- Forsvar og sikkerhet
Som en viktig del av programmet ønsker Stortingets delegasjonsmedlemmer å rette oppmerksomheten mot bekjempelse av antibiotikaresistens.
I 2017 la Nordisk råd frem en hvitbok (forslag til tiltak) for de nordiske ministrene, med 12 konkrete forslag i kampen mot antibiotikaresistens.
22. mars ble oppfølgingen av forslagene diskutert under en engasjert politisk dialog mellom representanter fra Nordisk råd under ledelse av Bente Stein Mathisen og de nordiske helseministrene i Uppsala.
Flere av hvitbokens forslag er fremdeles til vurdering i en ekspertgruppe underlagt ministerrådet, mens noen av forslagene i hvitboken er det satt av midler til, for eksempel folkeopplysningskampanjer for å bevisstgjøre befolkningen om farene ved overdreven bruk av antibiotika.
Bente Stein Mathisen løftet i sitt innlegg opp viktigheten av det forebyggende arbeidet, og at de nordiske regjeringene i fellesskap også må bidra til å utvikle nye medisiner og vaksiner.
Det var stor enighet om at Norden har en viktig rolle å spille som pådriver i kampen mot antibiotikaresistens, både internasjonalt og globalt.
Ministrene merket seg Nordisk råds sterke ønske om en fellesnordisk handlingsplan mot antibiotikaresistens, og foreslo å komme med en skriftlig redegjørelse om ett års tid på arbeidet som gjøres og hvilke milepæler som er nådd.
I Nordisk råds norske formannskapsprogram er antibiotikaresistens og oppfølgingen av Nordisk råds hvitbok et prioritert arbeid.
Sammen med Europaparlamentet skal Nordisk råd arrangere et seminar i Brussel 25. april, der nordiske tiltak og erfaringer i arbeidet mot antibiotikaresistens vil være tema.