Stortingets utenriks- og forsvarskomité besøkte Mali
En delegasjon fra Stortingets utenriks- og forsvarskomité, under ledelse av Anniken Huitfeldt, besøkte Bamako i Mali 10.–11. oktober 2016.
Mali er ett av regjeringens fokusland i utviklingspolitikken, og Norge bidrar med viktige styrkebidrag til FN-operasjonen MINUSMA i landet. For komiteen var det viktig å få dypere innsikt i den pågående FN-operasjonen, samt nærmere kjennskap til den norske satsingen i Mali og Sahel-regionen. Dette blant annet i lys av komiteens kommende behandling av statsbudsjettet i høst.
I Bamako møtte delegasjonen den norske styrken som deltar i FN-operasjonen i landet som holder til i den norske leiren Camp Bifrost ved flyplassen. Medlemmene bodde i den norske leiren under besøket.
Norge har 72 soldater tjenestegjørende i FN-operasjonen i Mali, hvorav 66 kvinner og menn tilhører hovedbidraget tilknyttet transportflyet Hercules C-130 J. Norge har stilt transportflyet til FNs lokale ledelses disposisjon i 10 måneder.
Delegasjonen tilbragte hoveddelen av tiden under besøket sammen med styrkebidraget, og fikk et inngående inntrykk av det viktige arbeidet soldatene gjør for å bidra til å understøtte FN med denne svært viktige transportkapasiteten. Flyet kan transportere utstyr og mennesker på omkring to timer til områder det tar to til fire uker å kjøre til.
I møte med den danske sjefen for FNs militære styrkebidrag til Mali, generalmajor Michael Lollesgaard, berømmet han viktigheten av Norges bidrag og den svært etterspurte kapasitetene det leverer. Lollesgaard understreket hvor sentralt det er at vestlige land fortsetter å støtte opp om FNs operasjon i Mali med kritiske komponenter for at operasjonen skal kunne bli en suksess.
– De norske styrkene er svært viktige for å gjennomføre FNs oppdrag i Mali. De skal være med å bidra til at landet ikke splittes opp. Dette for å unngå at den nordlige delen av Mali i økende grad blir et arnested for våpen-, menneske- og narkotikahandel, og at islamistiske terroristorganisasjoner får ytterligere fotfeste, sier komitéleder Anniken Huitfeldt.
– Det norske bidraget øker FN-styrkens evne til å operere i svært utilgjengelige områder i Mali, legger hun til. Vi møtte svært motiverte og dyktige norske soldater, som fikk de beste skussmål fra sjefen for FNs militære operasjon.
Utviklingen i Mali, og landets evne til selv i enda større grad å bidra til å stabilisere den nordlige delen av landet, var hovedtema i møtene med Malis utenriksminister Abdoulaye Diop og forsvarsminister Abdoulaye Idrissa Maiga. Begge ministrene var tydelige på at det ville ta tid å etablere en funksjonell stat og et selvstendig fungerende forsvar. Viktigheten av den videre implementering av fredsavtalen inngått for et drøyt år siden med de mest sentrale stridende partene ble også understreket. Utenriksministeren var svært positiv til at Norge har besluttet å åpne ambassade i Bamako sommeren 2017.
– Mali er ett av Norges 12 fokusland, og det har således vært svært nyttig å få oppdatering om de sentrale utfordringene landet står ovenfor, sier komiteens 1. nestleder Øyvind Halleraker.
– Den norske satsingen, blant annet med ny ambassade i Bamako, vil være med på å bidra til å stabilisere landet og regionen, legger han til.
Følgende komitémedlemmer deltok på reisen: Anniken Huitfeldt, leder (A), Øyvind Halleraker, 1. nestleder (H), Christian Tybring-Gjedde, 2. nestleder (FrP) og Liv Signe Navarsete (SP).