NATO PA drøftet sikkerhet i en brytningstid
Stortinget deltok da NATOs parlamentarikerforsamling arrangerte studiereise til Philadelphia, Carlisle og Washington D.C. 17.–22. september for å gi innsikt i en rekke sikkerhetsspørsmål.
Fra Stortingets delegasjon til forsamlingen deltok Øyvind Halleraker (H), Ingunn Foss (H), Christian Tybring-Gjedde (FrP) og Liv Signe Navarsete (Sp).
Første punkt på det tettpakkede programmet var et seminar hos det velrennomerte Foreign Policy Research Institute (FPRI) i Philadelphia. Arrangementet foregikk i det ærverdige bygget Union League, med røtter fra Abraham Lincolns periode som president. Tema for dagen var aktuelle sikkerhetspolitiske utfordringer, bl.a. konflikter i Midtøsten og Øst-Asia og forholdet til Russland. Konflikten i Syria og Nord-Koreas nylige prøvesprengninger og rakettoppskytninger ble behørig dekket.
– Forskerne forsøkte blant annet å beskrive hva som er Trump-administrasjonens utenrikspolitiske doktrine og om en slik doktrine i det hele tatt eksisterer. Vi fikk mange nyttige og klargjørende innspill, uten at det nødvendigvis ble noen klare konklusjoner, sier delegasjonsleder Øyvind Halleraker.
Besøk på U.S. Army War College
I Philadelphia fikk forsamlingen også en orientering og omvisning av etterretningsavdelingen hos Philadelphia-politiet, som de siste årene har gjort store anstrengelser rettet mot å samle all politietterretning i én organisasjon.
Torsdag 21. september deltok delegasjonen på foredrag og debatter i regi av Strategic Studies Institute ved US Army War College i Carlisle. Også her var sikkerhetsutfordringer i Midtøsten og Asia og forholdet til Russland tema. Skolen er av de fleste regnet for å holde en svært høy akademisk kvalitet.
– Forskerne hadde interessante synspunkter på de mange konfliktene i Midtøsten, særlig i lys av at USA blir stadig mindre avhengig av regionens olje- og gassforekomster, sier Halleraker.
– Det er alltid nyttig å komme nært på fremtredende amerikanske tenketanker som med sine analyser bidrar til å legge premissene for amerikansk utenriks- og sikkerhetspolitikk, legger han til.
Avslutning på ambassaden
Den siste kvelden i USA ble delegasjonsmedlemmene mottatt av Norges ambassadør til USA, Kåre Aas, til en arbeidsmiddag i ambassadørens residens i Washington D.C.
– Aas og hans nærmeste medarbeidere orienterte delegasjonen om ambassadens perspektiv på den politiske utviklingen i USA og implikasjonene denne har for Norge. Med gode diskusjoner og hyggelig samvær ble dette et høydepunkt, sier Halleraker.