Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vara til Oslo Bystyre, Talat Mehmood Butt, stiller spørsmål til kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget under migrasjonsdagen. Foto: Stortinget

Migrasjonsdagen 2016 markert på Stortinget

I år som i fjor ble kommunestyre- og fylkestingsrepresentanter med innvandrerbakgrunn invitert til å markere migrasjonsdagen på Stortinget.

– Vi trenger folkevalgte med ulike erfaringer og bakgrunn for å kunne styre godt. Tilliten som står så sterkt i det norske samfunnet kan bare overleve ved at alle grupper i samfunnet deltar og faktisk opplever at de er representert i demokratiske prosesser og organer, sier stortingspresident Olemic Thommessen.

Se bilder fra arrangementet. Bildene kan benyttes fritt mot kreditering.

En møteplass for folkevalgte

Migrasjonsdagen 2016 ble markert 16. desember, og er en av FNs mange internasjonale dager.  I år, som i fjor, ble landets kommunestyre- og fylkestingsrepresentanter med innvandrerbakgrunn invitert til å markere dagen på Stortinget. Femti folkevalgte fra ulike deler av Norge deltok. Målet er å etablere en møteplass der de kan få dele sine erfaringer som folkevalgte, både med hverandre og med stortingsrepresentanter. Arrangementet ble gjennomført i samarbeid med kommunenes sentralforbund (KS).  

På programmet stod et seminar om politisk handlingsrom, møte med Stortingets kommunal- og forvaltningskomité, omvisning i stortingsbygningen og en mottagelse i Eidsvollsgalleriet der stortingspresidenten var vert. Deltagerne fikk også møte representanter fra Stortingets europarådsdelegasjon.

Mange spørsmål til kommunal- og forvaltningskomiteen

Deltagerne hadde mange spørsmål til kommunal- og forvaltningskomiteen. Komiteens leder, Helge André Njåstad (FrP), fortalte om komiteens arbeidsområder og at den har store saker på dagsorden i 2017, særlig kommunereformen og regionreformen. 

Deltagerne hadde mange spørsmål om nettopp sammenslåing av kommuner - en sak som engasjerer både lokalt og nasjonalt - og hvilken betydning det kan ha for integrering i lokalsamfunnet. Andre spørsmål handlet om språkopplæring som nøkkel til vellykket integrering, aldersvurdering av asylsøkere, ventetid for familiegjenforening og tiltak for å øke innvandreres deltagelse i demokratiet.  

Les mer om kommunal- og forvaltningskomiteen.

En oppfordring fra Europarådets parlamentarikerforsamling

Bakgrunnen for at Stortinget markerer migrasjonsdagen er at presidenten i Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE), som følge av de senere årenes migrasjonsstrømmer, i fjor oppfordret alle medlemslandenes parlamenter til å markere dagen. Stortinget tok oppfordringen og har som mål å invitere kommunestyre- og fylkestingsrepresentanter med innvandrerbakgrunn på årlig basis. 

– Folkevalgte på alle nivåer har et særlig ansvar for å øke forståelsen for at demokratiet er avhengig av at alle grupper i samfunnet deltar, sier Olemic Thommessen.

Les mer om hvordan migrasjonsdagen 2015 ble markert på Stortinget.

Sist oppdatert: 14.12.2016 14:11
: