Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Delegasjonsleder Ingjerd Schou (H). Foto: Europarådet.

Korrupsjonsgransking i PACE

Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) vedtar ekstern gransking av korrupsjonsanklager mot medlemmer av forsamlingen.

Ved inngangen til forsamlingens aprilsesjon i Strasbourg knyttet det seg stor spenning til om Byrået (forsamlingens øverste organ) ville kunne bli enige om hvordan korrupsjonsanklagene skulle følges opp. Etter at det i januar ble vedtatt at det skulle gjennomføres en ekstern uavhengig gransking, hadde Byrået ikke kunnet enes om hvordan denne skulle gjennomføres.

Sterkt granskingsmandat

Inntil kvelden søndag 23. april var det uklart om lederne av de fem politiske gruppene ville løse oppdraget de fikk i Madrid i mars og bli enige om et felles forslag. I løpet av sesjonens første møtedag (mandag 24. april) ble det imidlertid enighet om et sterkt mandat til en ekstern uavhengig gransking.

Delegasjonsleder Ingjerd Schou (H) arbeidet hardt både i forkant av Strasbourg-sesjonen og i løpet av mandagen for at forslaget ikke skulle vannes ut og mandatet svekkes.

– Parlamentarikerforsamlingen i Europarådet skal være en bastion for demokrati, menneskerettigheter og rettsstatsprinsipper. Vi kunne ikke være oss bekjent av at arbeidet vårt ble undergravet av anklager om alvorlig korrupsjon. Dette måtte vi ta tak i. Den eneste måten å gjøre det på for å sikre troverdighet og tillit, var å vedta en ekstern uavhengig gransking. Jeg er veldig glad for at det ble resultatet, uttalte Schou i Strasbourg.

Tre uavhengige granskere

Arbeidet med å etablere et granskingsorgan er i gang, og tre uavhengige granskere skal velges av Byrået. Granskingsarbeidet vil pågå ut året, og vil avsluttes med en rapport til byrået. 

Parlamentarikerforsamlingens pressemelding

Europarådet og parlamentarikerforsamlingen

Europarådet ble opprettet i 1949 og har i dag 47 medlemsland. Europarådet har til hovedformål å arbeide for styrking av menneskerettighetene, demokrati og rettsstaten i medlemslandene.

Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) består av representanter for medlemslandenes nasjonalforsamlinger, totalt 324 medlemmer (og 324 varamedlemmer). Forsamlingen har en rådgivende funksjon og spiller en betydelig rolle i Europarådet. Den vedtar resolusjoner og anbefalinger til medlemslandenes parlamenter og regjeringer på en rekke områder og overvåker de nye medlemslandenes overholdelse av sine medlemskapsforpliktelser.

Relaterte saker

Skuffet over Europarådets parlamentarikerforsamling
Korrupsjonsanklager og Europarådets Parlamentarikarforsamling (PACE)

Sist oppdatert: 28.04.2017 13:40
: