Dagens medievirkelighet på agendaen i Europarådets Parlamentarikerforsamling
Utfordringer og ansvar knyttet til elektroniske og sosiale medier står sentralt når Europarådets Parlamentarikerforsamling (PACE) møtes 23.–27. januar.

Delegasjonsleder Ingjerd Schou. Foto: Stortinget.
Stortingets delegasjon til Europarådets Parlamentarikerforsamling (PACE).
Delegasjonsleder Ingjerd Schou deltar sammen med fem andre stortingsrepresentanter på årets første delsesjon, som varer i en uke. I løpet av sesjonen vil representantene delta i debatter og stemme over en rekke resolusjoner.
Diskriminering på nett og hatefulle ytringer
Diskriminering på nett og hatefulle ytringer utgjør en bekymringsfull utvikling i dagens Europa. Det samme gjør stadig flere angrep mot journalister og tendenser til innskrenking av mediefriheten på kontinentet.
Midtøsten kan også komme til å prege agendaen. I tillegg til debatter om situasjonen i Libanon og den humanitære krisen i Gaza er det foreslått å holde en såkalt urgent debate på den demokratiske situasjonen i Tyrkia og en current affairs debate om situasjonen i Syria og konsekvensene for regionen rundt.
Forsamlingen vil også avholde en debatt om den demokratiske utviklingen i Ukraina.
Kypros overtok i november i fjor formannskapet i Europarådets ministerkomité og i den anledning vil også Kypros president Nikos Anastasiades og landets utenriksminister Ioannis Kasoulides tale til forsamlingen.
Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) deltar med følgende medlemmer: Delegasjonsleder Ingjerd Schou (H), nestleder Lise Christoffersen (A), Frank J. Jenssen (H), Morten Wold (FrP), Kristin Ørmen Johnsen (H) og Ingebjørg A. Godskesen (FrP).
Europarådet og parlamentarikerforsamlingen
Europarådet ble opprettet i 1949 og har i dag 47 medlemsland. Europarådet har til hovedformål å arbeide for styrking av menneskerettighetene, demokrati og rettsstaten i medlemslandene.
Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) består av representanter for medlemslandenes nasjonalforsamlinger, totalt 318 medlemmer (og 318 varamedlemmer). Forsamlingen har en rådgivende funksjon og spiller en betydelig rolle i Europarådet. Den vedtar resolusjoner og anbefalinger til medlemslandenes parlamenter og regjeringer på en rekke områder og overvåker de nye medlemslandenes overholdelse av sine medlemskapsforpliktelser.