Riksrevisjonen er Stortingets viktigste eksterne kontrollorgan. Stortingspresident Olemic Thommessen hadde gleden av å gratulerte med 200-års virke under den offisielle jubileumsmarkeringen i Operaen 17. juni.
En viktig brikke i demokratiet
Riksrevisjonen ble etablert i 1816, etter at Grunnloven av 1814 hadde fastslått at Stortinget skulle «udnævne fem Revisorer, der aarligen skulle gjennemsee Statens Regnskaber..». Norges fem første statsrevisorer ble valgt av Stortinget 22. juni 1816.
Riksrevisjonen er underlagt Stortinget og kontrollerer at regjeringen styrer slik Stortinget har bestemt. Gjennom revisjon, kontroll og veiledning skal Riksrevisjonen bidra til at statens inntekter blir betalt som forutsatt, og at statlige midler og verdier blir brukt og forvaltet på en øknomisk forsvarlig måte, og i samsvar med Stortingets vedtak og forutsetninger.
Tillit må til
Stortingspresidenten takket, på vegne av Stortinget, for den tilliten kontrollorganet har vært med på å skape i det norske samfunnet.
– Som en del av myndighetenes interne kontrollapparat, er Riksrevisjonens viktigste samfunnsbidrag å drive kontroll for å etablere tillit. Det i seg selv er ikke noe lite samfunnsbidrag. Uten tillit, intet sant demokrati, sa stortingspresident Olemic Thommessen i gratulasjonstalen.
Voktere i utvikling
Når vi feirer Stortingets eldste og viktigste kontrollorgan, feirer vi samtidig en jubilant som har tilpasset seg tidens krav - en spesialisert og kompleks forvaltning fordrer en annen type voktere enn før.
- I takt med veksten i statens oppgaver har behovet for parlamentarisk kontroll økt. Riksrevisjonen skal ikke bare påse at kostnader og bevilgninger balanserer, men også at Stortingets intensjoner blir fulgt. Det kan skape spenninger, men på en dag som denne må vi likevel kunne slå fast at den mer eller mindre brysomme revisjon ser ut til å virke, sa stortingspresidenten i sin tale.
Les stortingspresidentens gratulasjonstale til Riksrevisjonen her