Nordisk råd til Trøndelag
Stortinget er vertskap når Nordisk råds utvalg for kunnskap og kultur avholder sitt årlige sommermøte 31. juli–4. august.
Sentrale temaer er sårbare grupper og utdanning, og kulturinstitusjoner som læringsarena for barn og unge.
– Vi har et tett og variert program som involverer sentrale aktører som blant annet NTNU, Trondheim kommune og Falstadsenteret. Vi har dessuten god deltakelse fra alle de nordiske partigruppene, sier leder av utvalget, Jorodd Asphjell (A), som ser frem til interessante diskusjoner og inspirerende møter.
Asphjell har vært leder av utvalget i snart tre år og representerer Stortinget sammen med Norunn Tveiten Benestad (H). Tilsammen deltar ti nordiske parlamentarikere samt en representant fra Ungdommens Nordisk råd.
Studiereise
Nordisk råds sommermøter kombineres hvert år med en studiereise hvor hensikten er å belyse og utdype relevante arbeidstemaer. De avvikles vanligvis i slutten av juni, men utvalget besluttet å la Olsok og Olavsfestdagene – Norges største kirke- og kulturfestival – sette rammen rundt årets møte.
Første post på programmet blir nettopp Stiklestad Nasjonale Kultursenter (SNK), hvor utvalget får høre om etableringen av senteret som nasjonal knutepunktinstitusjon, i tillegg til arbeidet med å være en læringsarena, formidler og skoletjeneste. Disse temaene vil også være aktuelle for møtet med Falstadsenteret.
«Friluftsliv i Norden»
I distriktskommunen Frøya får utvalget en orientering om skolesektorens samarbeid med lokalt næringsliv og derav behovet for relevant utdannet arbeidskraft. I tillegg vil Norsk friluftsliv informere om status på prosjektet «Friluftsliv i Norden», som kom i stand i fjor etter utvalgets forslag til Nordisk ministerråd.
– Utvalget jobbet lenge med denne saken, og vi er nå nysgjerrige på hva de nordiske friluftslivsorganisasjonene har gjennomført og planlagt fremover, sier Asphjell.
På NTNU blir utvalget tatt imot av prorektor Helge Klungland, og det er lagt opp til en hel dag med innlegg og diskusjoner om frafall i skolen, satsing på unge forskere, og ikke minst, læring og utvikling blant barn og unge med vanskelige oppvekstsvilkår; hvordan kan man hjelpe disse, og hvilken betydning har gode elev-lærer relasjoner for skoleprestasjonene.
– Utdanning og opplysning er ofte veien til et godt arbeidsliv, noe som gjerne legger trygge og positive føringer for livet som ungdom og voksen. Det er derfor ekstra viktig å sette fokus på utdanning for sårbare grupper som for eksempel barnevernsbarn, sier Jorodd Asphjell.
Utvalget skal også på besøk til Trondheim fengsel hvor de vil få en orientering om innholdstilbudet til de innsatte, særlig skole- og utdanningsmulighetene, bibliotektjenesten og andre kulturtilbud.
Utvalgsmøte
På selve utvalgsmøtet vil flere medlemsforslag diskuteres, deriblant asylbarn og skolenes opplæringsansvar, opprettelse av legater for undersøkende journalistikk og avholdelse av årlige nordiske idrettsmøter. I tillegg vil ministerrådets budsjett for det kommende året behandles. En annen viktig sak på dagsordenen er FNs bærekraftsmål og Nordisk råds bidrag til fremdriften av disse.
Sommermøtet starter søndag kveld 31. juli og avsluttes torsdag 4. august.