Jubileumsfest på Eidsvolls plass
Stortingspresidenten, statsministeren, Erik Solbakken og flere hundre skoleelever deltok da stortingsbygningens 150-årsjubileum ble feiret i strålende solskinn 9. mai 2016.
Klikk på play-knappen for å se film fra jubileumsfesten.
Se bilder fra arrangementet. Bildene kan benyttes fritt mot kreditering.
Stortingsbygningen sto ferdig i 1866, og 150-årsjubileet ble behørig feiret på Eidsvolls plass – plenen foran stortingsbygningen. Erik Solbakken ledet et sceneshow bestående av blant annet Kampen Janitsjarorkester, dansegrupper og kostymeopptog – og bursdagssang for stortingsbygningen.
Arrangementet var spesielt rettet mot fremtidens demokratibærere, barn og unge, nærmere bestemt inviterte skoleelever på 5. trinn. Grunnet stor pågang har det vært loddtrekning blant påmeldte skoleklasser.
Minecraft
Elever i 6. trinn ved Brundalen skole i Trondheim har utviklet stortingsbygningen i dataspillet Minecraft. Dette har vært et samarbeid mellom skolen og Senter for IKT i utdanningen (underlagt Kunnskapsdepartementet). Mandag 9. mai lærte de bort spillet til statsminister Erna Solberg og stortingspresident Olemic Thommessen.
Karoline fra Brundalen skole hadde fått det ærefulle oppdraget å demonstrere Minecraft-versjon av stortingsbygningen for statsminister Erna Solberg. Hun syntes det var en morsom oppgave.
– Forsto statsministeren noe av det?
– Jada, hun klarte å bevege seg i spillet, og bare det er veldig bra, sier Karoline.
Hun synes det har vært morsomt å jobbe med spillet.
– Det var også litt vanskelig fordi bygningen har så mange detaljer. Vi valgte å fokusere på å få utsiden ferdig. Læreren hjalp oss med å få innsiden ferdig, sier hun.
Statsministeren selv syntes det var artig å prøve spillet.
– Det var gøy å bevege seg. Noen andre hadde laget konstruksjonen, og den var veldig bra, sier Erna Solberg.
Stortingspresident Olemic Thommessen er selv ingen dreven Minecraft-spiller, men også han er imponert over hva elevene har fått til.
– Det er en veldig fin måte å tilegne seg kunnskap om stortingsbygningen på, sier han.
Speakers’ Corner
Londons Hyde Park er kjent for Speakers’ Corner. 9. mai kunne også Eidsvolls plass tilby det samme, et sted der elevene fikk gi fritt uttrykk for sine meninger. En av dem som benyttet denne muligheten, var Tirill fra Benterud skole i Lørenskog.
– Du holdt en appell. Hva handlet den om?
– Jeg snakket om menneskerettigheter, og hva vi barn kan gjøre for å få en bedre verden, sier hun.
– Hva kan barn gjøre?
– Vi kan være snille mot andre, bry oss om andre og hjelpe andre, sier Tirill.
– Vi var heldige som fikk komme hit i dag, legger hun til.
Stortingsbygningen i LEGO
Et av høydepunktene under arrangementet var avdukingen av stortingsbygningen i LEGO-utgave.
Legobygningen er laget av Matija Pužar, en av 13 sertifiserte legobyggere i verden. Bygningen, som består av nesten 35 000 LEGO-brikker, er laget i målestokk 1:65. Stortinget ble fotografert og studert ned til den minste detalj for at kopien skulle bli autentisk.
– Bygningen består kun av standarddeler – LEGO-deler som foreløpig er i produksjon, sier Pužar.
– Hvor lang tid har du brukt på dette prosjektet?
– Cirka en måned. Jeg har en vanlig jobb ved siden av, så jeg har brukt kveldene. De siste to ukene tok jeg ferie for å bli ferdig, og da har jeg jobbet fra 9 om morgenen til 1–2 om natten, sier han.
– Var det et vanskelig bygg å jobbe med?
– Det hadde sine utfordringer, men det gjør det bare morsommere. Jeg synes det er et veldig fint bygg, og har lenget ønsket å lage det i LEGO, sier Pužar.
Legobygger Matija Pužar (til venstre) rett før avdukingen. Til høyre: Lars Nerli. Foto: Morten Brakestad/Stortinget.
– Full av gode detaljer
Norges kanskje fremste ekspert på stortingsbygningen, Per Kristian Engebretsen, har jobbet på Stortinget siden 1975. Han er imponert over LEGO-versjonen.
– Jeg har prøvd å se etter feil. Det er en grense for hvor mye man kan klare med LEGO, men dette er langt innenfor. Den er full av gode detaljer. Jeg er imponert, sier han.
Også stortingspresident Olemic Thommessen, som selv har drevet lite med LEGO-bygging de siste 45 årene, er fornøyd.
– Dette er både imponerende og morsomt, sier han.
Minner fra bygningen
Stortingspresident Olemic Thommessen har hatt stortingsbygningen som arbeidsplass siden 2001 – i 15 av jubilantens 150 år.
– Hva er ditt sterkeste minne fra disse 15 årene?
– Det må være behandlingen av den nye ekteskapsloven – ekteskap mellom to av samme kjønn. Mange på galleriet og i vandrehallen etterpå var følelsesmessig beveget av vedtaket som ble fattet – vi fikk en direkte bekreftelse på at dette var noe som betydde noe for mange. Jeg var saksordfører for den saken, sier han.
– Er du fornøyd med dagen?
– Ja. Jeg synes det er flott at vi henvender oss til 5. klassinger. Også under grunnlovsjubileet i 2014 henvendte vi oss til ungdommen, med godt resultat. Jeg synes det er viktig at ungdom gjøres oppmerksom på hva Stortinget er, hvordan vi jobber, og at stortingsrepresentantene er med på å bestemme hvordan Norge skal styres, sier han.
I tillegg til Speakers’ Corner, LEGO-bygging, Minecraft og sceneshow besto arrangementet av historiefortelling, tegneserieverksted, fargeleggingsverksted og omvisning i stortingsbygningen.
Statsminister Erna Solberg sammen med Svein Roald Hansen, Marit Nybakk og Ingjerd Schou fra Stortingets presidentskap. Foto: Morten Brakestad/Stortinget.
Sceneshowet besto blant annet av dans fra ulike tidsepoker. Foto: Morten Brakestad/Stortinget.
Elever fra Grav skole i Bærum i tegneteltet. Foto: Morten Brakestad/Stortinget.