Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Halleraker på nordisk-baltisk møte i Stockholm

Det var særlig forholdet til Russland og Ukraina, konflikten i Syria og flyktningkrisen som var samtaletemaene på høstens møte i Stockholm for utenrikskomitéledere i de nordiske og baltiske landene.

Antti Kaikkonen (Finland), Ojars Eriks Kalnins (Latvia), Hanna Birna Kristjansdottir (Island), Kenneth G. Forslund (Sverige), Sven Mikser (Estland), Øyvind Halleraker (Norge) og Benediktas Juodka (Litauen). Foto: Stortinget

Øyvind Halleraker, første nestleder i utenriks- og forsvarskomiteen, deltok tirsdag 13. oktober på møte mellom utenrikskomitéledere i de åtte nordiske og baltiske landene i Riksdagen i Stockholm. Komitélederne hadde også møte med den svenske utenriksministeren Margot Wallström.

Russland og Ukraina

– EUs restriktive tiltak mot Russland må opprettholdes så lenge vilkårene i Minsk-avtalene ikke er oppfylt, sa Øyvind Halleraker etter møtet.

Han viste til oppfordringen til EU fra NATOs parlamentarikerforsamlings møte i Stavanger 12. oktober om å stramme til de restriktive tiltakene dersom Russland ikke oppfyller Minsk-avtalene.

– Norge vil følge EU dersom tiltakene mot Russland strammes til, sa Halleraker, noe som fikk støtte hos de andre møtedeltakerne.

– Samtidig er det viktig for Norge å opprettholde det praktiske samarbeidet med Russland i nord, la han til.

Flyktningkrisen og ekstremisme

Under møtet drøftet man også flyktningkrisen i Europa og sitasjonen i Syria, og særlig bekymringen for Russlands bruk av militærmakt.

– Det er risiko for at Russlands militære operasjoner i Syria vil kunne forverre konflikten. Kampen mot ekstremisme vil kunne svekkes og militær støtte til Assad vil kunne minske regimets vilje til å finne en politisk løsning, sa Halleraker.

Sveriges utenriksminister, Margot Wallström, la i sin innledning vekt på behovet for at EU står samlet i løsningen av flyktningkrisen. Hun uttrykte også bekymring for Russlands opptreden i Syria. For Sverige var det viktig å støtte Ukraina og de restriktive tiltakene mot Russland måtte opprettholdes så lenge Minsk-avtalene ikke var oppfylt.  

Magnus Ranstorp, forskningsleder ved Sveriges forsvarshøyskole, innledet om arbeid mot ekstremisme og rekruttering av fremmedkrigere i EU-sammenheng.

Utenrikskomitélederne møtes to ganger årlig for å drøfte aktuelle utenrikspolitiske saker. Neste møte holdes i Estland.

Sist oppdatert: 14.10.2015 14:14
: