Diskuterte europeisk integrasjon i Brussel
Stortingets EØS/EFTA-delegasjon deltok denne uken på en konferanse i EFTA-sammenheng hvor de diskuterte overordnede utfordringer knyttet til europeisk integrasjon og betydningen av disse for EØS-samarbeidet.
Under tittelen «The European project in turbulent times» tok EFTA-parlamentarikerne, i spennende samtaler med ulike eksperter, for seg finanskrise, euro-krise, migrasjonskrise, og ikke minst den tiltagende sikkerhetskrisen i Europa. Man diskuterte hva disse vil bety for europeisk integrasjon fremover, særlig sett i lys av terrorhandlingene i Paris bare noen dager tidligere. Konkrete tiltak som at Frankrike som første EU-land har tatt i bruk EU-traktaten for å anmode de andre landene om militær støtte og hvilke konsekvenser dette kan få for europeisk forsvarssamarbeid ble også belyst, sammen med forholdet mellom EU og Storbritannia («Brexit»).
Flere møter
Konferansen var bare ett av flere møter som EFTA-parlamentarikerkomitteen hadde i Brussel 17.–19. november. Overnevnte temaer kom også opp i møtet med EØS og EFTAs ministre. Dette er et fast møte hver høst i etterkant av EØS-rådet, det øverste politiske organet i EØS. Ministrene deler i møtet med parlamentarikerne sine inntrykk fra rådet og belyser utestående saker i EØS-systemet, som deltakelse i nye EU-tilsyn. EØS-midlene og spørsmål om disse kan brukes til migrasjonsrettet arbeid, og betydningen av TTIP ble også diskutert med ministrene. I tillegg var TTIP tema i et møte mellom parlamentarikerne og de lokale politikerne i EFTA.
Energiunionen og den digitale agenda
Til slutt ble møtet i den felles parlamentarikerkomiteen holdt 19. november. Der var energiunionen og den digitale agenda, og deres betydning for EØS-samarbeidet, hovedtemaer. Komiteen vedtok resolusjoner på begge temaer. På energi hadde komiteen også en utveksling med Europakommisjonens generaldirektør på energi om blant annet EUs første «State of the Energy Union». Dette vil være en årlig gjennomgang av hvordan medlemslandene følger opp initiativene under den nye strategien for EUs energiunion som ble presentert våren 2015.
– For Norges del, som vil bli omfattet av mange av energiunions tiltak både gjennom EØS og bilateralt, er dette viktig å følge med på, sier delegasjonsleder Svein Roald Hansen.
Delegasjonen
Fra Stortinget deltok følgende representanter på møtene i Brussel 17.-19. november:
Svein Roald Hansen (delegasjonsleder, A)
Gunnar Gundersen (delegasjonsnestleder, H)
Nikolai Astrup (H)
Marianne Aasen (A)
Jørund Rytman (FrP)
Geir Toskedal (KrF)
Irene Johansen (A)
Fredric Bjørdal (A)
Elin Agdestein (H)
Tor Andre Johnsen (FrP)
Liv Signe Navarsete (Sp)
Sveinung Rotevatn (V)