Årets første sesjon for PACE
Årets første sesjon for Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) finner sted i Strasbourg fra 25. til 29. januar, med migrasjon, flyktningkrisen og kampen mot terrorisme på agendaen.
Syv stortingsrepresentanter deltar på den ukelange sesjonen. I løpet av sesjonen vil stortingsrepresentantene delta i debatter og stemme over en rekke resolusjoner.
Når det gjelder migrasjon og flyktningkrisen, vil forsamlingen drøfte problemstillingen omkring Middelhavet som en inngangsport for irregulær migrasjon. Organisert kriminalitet i flyktningkrisen, som smugling av migranter og menneskehandel, vil også bli diskutert.
På tema internasjonal terrorisme vil fokus være på fremmedkrigere i Syria og Irak, og på viktigheten av å bevare Europarådets verdier i kampen mot terrorisme. Videre vil også den siste tids utvikling i Polen bli gjenstand for diskusjon.
Opptrapping av volden i Nagorno-Karabakh er også på agendaen.
Ny president
Forsamlingen skal også velge ny president for en periode på ett år. Blant inviterte talere er blant andre den bulgarske utenriksministeren Daniel Mitov, fungerende leder av Europarådets ministerkomiteen. Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland vil holde sin årlige tale til parlamentarikerforsamlingen.
Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) deltar med følgende medlemmer: delegasjonsleder Ingjerd Schou (H), nestleder Lise Christoffersen (A), Frank J. Jenssen (H), Morten Wold (FrP), Tore Hagebakken (A), Kristin Ørmen Johnsen (H) og Ingebjørg A. Godskesen (FrP).
Europarådet og parlamentarikerforsamlingen
Europarådet ble opprettet i 1949 og har i dag 47 medlemsland. Europarådet har til hovedformål å arbeide for styrking av menneskerettighetene, demokrati og rettsstaten i medlemslandene.
Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) består av representanter for medlemslandenes nasjonalforsamlinger, totalt 318 medlemmer (og 318 varamedlemmer). Forsamlingen har en rådgivende funksjon og spiller en betydelig rolle i Europarådet. Den vedtar resolusjoner og anbefalinger til medlemslandenes parlamenter og regjeringer på en rekke områder og overvåker de nye medlemslandenes overholdelse av sine medlemskapsforpliktelser.