Til Kiev for å forankre nordisk støtte
Det ukrainske parlamentet ønsker nordisk parlamentarisk støtte i sitt arbeid med å reformere seg. Søndag 15. mars reiste stortingspresidenten til Kiev for å diskutere og forankre et konkret nordisk-baltisk initiativ, som beskriver støtten.
– Formålet med turen er å diskutere vårt initiativ med ukrainske parlamentarikere, slik at den videre veien blir forankret godt i det ukrainske parlamentet, sier stortingspresident Olemic Thommessen, som ser frem til å komme i gang med arbeidet.
Målet med det nordisk-baltiske initiativet er å bistå de ukrainske parlamentarikerne i å skape et velfungerende og effektivt ukrainsk parlament, noe ukrainerne selv ønsker støtte til. De nordiske og baltiske parlamentspresidentene har diskutert initiativet ved flere anledninger.
Utfordringene til det ukrainske parlamentet er mange, de vil blant annet reformere lovgivningen.
Gjennom protestene på Maidan-plassen og gjennom president- og parlamentsvalgene i fjor har det ukrainske folk sagt klart ifra om at de ønsker reform, noe ukrainske myndigheter viser vilje til å gjennomføre.
Nordisk-baltisk samarbeid
Alle de nordiske parlamentspresidentene samt parlamentspresidentene fra Litauen og Latvia er med på reisen. Estland er ikke med på grunn av det nylig avholdte valget i landet. Mandag er alle med på en rekke møter i Verkhovna Rada, det ukrainske parlamentet, med blant andre parlamentspresident Vlodomyr Groysmann og leder i utenrikskomiteen Anna Gopko.
– Støtten går i hovedsak ut på å invitere små grupper med ukrainske parlamentarikere til workshops eller rundebordssamtaler i de ulike parlamentene, forklarer Thommessen.
Blant temaene disse workshop-ene kan tenkes å ta for seg er: forholdet mellom opposisjon og posisjon, forberedelser av lovutkast, arbeid i komiteer og parlamentenes kontrollfunksjoner.
Forankret i Europarådet
Allerede i juni i fjor diskuterte Olemic Thommessen med generalsekretær i Europarådet, Thorbjørn Jagland, og president i Europarådets parlamentarikerforsamling, Anne Brasseur, på hvilken måte Stortinget kunne bistå det ukrainske parlamentet. Dette har også vært tema i senere møter Thommessen har hatt med Jagland, og i møter med ukrainske parlamentarikere.
Forslaget til samarbeid mellom det ukrainske og de nordiske parlamentene, som Thommessen nå har med til Kiev, er dermed godt koordinert med Europarådets omfattende arbeid for reform i Ukraina.
– Det er en naturlig oppgave for Stortinget, og dermed for meg som stortingspresident, å bidra til demokratisk utvikling gjennom det interparlamentariske samarbeidet. Ikke minst mener jeg vi har et særlig ansvar for demokratisk utvikling i Europa – som det Ukraina nå er et eksempel på, sier Thommessen.
– Hovedbudskapet mitt er at gode parlamentariske institusjoner og en demokratisk grunnlov er selve fundamentet i et folkestyre, sier han.