Ukrainsk studentgruppe møtte presidenten
Et sterkt ønske om å snakke med stortingspresidenten for å lære mer om Stortingets rolle i det norske samfunnet, var bakgrunnen for møtet mellom syv unge ukrainere og stortingspresident Olemic Thommessen 28. august.
Hvordan kontrolleres regjeringen, hvordan kan befolkningen følge med på Stortingets arbeid, hvordan foregår valgkamparbeidet i partiene? Spørsmålene var mange da gruppen fra «Young generation will change Ukraine» satt rundt bordet til stortingspresident Olemic Thommessen torsdag 28. august.
Før møtet med stortingspresidenten: Anna Iuschenko, Krasnoporov Valentyn, Natalia Medvid, stortingspresident Olemic Thommessen, Nataliia Vatamaniuk, Andrij Zinchenko, Taras Prokopyshyn og Ivan Lukeria. Foto: Stortinget.
En åpen offentlig debatt
– De viste et stort engasjement for Ukrainas fremtid. Mitt hovedbudskap til dem er at de må fortsette arbeidet, og fortsette å jobbe for åpen offentlig debatt som en av de viktigste forutsetningene for et velfungerende demokrati, sier Thommessen etter møtet.
Han snakket også om hvor viktig lokaldemokratiet er i det norske samfunnet, og hva det betyr for rekrutteringen til partiene, og om å skape gode kår for opposisjonen i et parlament.
– Jeg satt stor pris på at han svarte så åpent og ærlig på våre spørsmål. Vi må få en åpen debatt i Ukraina. At det er et sentralt spørsmål, er jeg enda mer overbevist om etter møtet med Thommessen, sier Andrij Zinchenko.
Før møtet med stortingspresidenten hadde ukrainerne, som alle er nyutdannede eller fremdeles studenter, et møte med konstitusjonell avdeling på Stortinget. Her ble de informert om Stortingets forretningsorden og Stortingets politiske virksomhet.
Tok selv kontakt
Studentene er på studietur i Norge denne uken for å utforske en rekke temaer knyttet til norsk forvaltning, organiseringen av offentlig sektor og forholdet mellom de tre statsmaktene. De tok selv kontakt med Stortinget.
Gruppen har et tett program og skal i løpet av denne uken blant annet besøke ulike departementer, Oslo kommune, Universitetet i Oslo, samt treffe journalister og politikere.
Studieturen finansieres av Bohdan Hawrylyshyn veldedige stiftelse, og er en del av et prosjekt kalt «Young generation will change Ukraine». Studentene har ulik faglig og politisk bakgrunn, og er den andre ukrainske gruppen på besøk i Stortinget denne sommeren.