Ukraina og menneskerettigheter preget konferansen
Den europeiske konferansen for parlamentspresidenter ble avsluttet 12. september. Fra talerstolen gjorde stortingspresidenten det klart at bruddene på folkeretten vi har sett i Ukraina er uakseptable.
– Situasjonen i Ukraina har gjennomsyret konferansen, sier stortingspresident Olemic Thommessen, som derfor valgte å nevne dette temaet spesielt i det oppsummerende innlegget han og president i parlamentarikerforsamlingen (PACE), Anne Brasseur holdt fredag.
Russlands folkerettsbrudd, i første rekke annekteringen av Krim, og opptredenen i de østlige delene av landet, ble kraftig kritisert i flere av innleggene.
Olemic Thommessen. Foto: Terje Heiestad/Stortinget.
Videre i sitt innlegg oppfordret Thommessen parlamentspresidentene til å gjøre det attraktivt og relevant for hele befolkningen å delta i samfunnslivet.
– I mange land ser vi at oppslutningen om demokratiet ikke kan tas for gitt. Aktiv deltakelse og bygging av tillit mellom befolkningen og myndighetene er avgjørende, sier Thommessen.
Færre stemmer
– Vi må vurdere hvordan vi utøver politikk. Det er i dag enklere enn noen gang å delta i politiske prosesser, men færre velger å gjøre det. Færre avgir stemmer ved valg og færre velger å bli medlem av politiske partier. Folk deltar, men gjennom frivillige organisasjoner og i det sivile samfunn, sa Anne Brasseur.
Stortingspresidenten pekte på utfordringene med å sikre tillit til demokratiet når folk ser mørkt på fremtiden, med henvisning til ungdomsarbeidsledigheten i Europa. Thommessen tok også opp rollen opposisjonen har i å holde myndighetene ansvarlige, og han snakket også om behovet for å sikre betingelsene for det sivile samfunnet til å være drivkrefter i det politiske arbeidet med å sikre menneskerettigheter.
EMK
Brasseur viste videre til prosessen med EU-tiltredelse til Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK) og minnet parlamentarikerpresidentene om ansvaret de har for å støtte denne prosessen i sine hjemlige diskusjoner.
– Vi trenger sterke folkevalgte forsamlinger til å fremme og ivareta våre felles verdier – demokrati, menneskerettigheter og rettstat. Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen er ankerpunktet i vår konstitusjonelle arkitektur, sa Brasseur.
I sin avslutning gjentok Thommessen og Brasseur oppfordringen til å støtte forslaget om å opprette en europeisk dag for ofrene for hatkriminalitet den 22. juli.
Se videoopptak fra konferanseåpningen i stortingssalen 11. september.
Bilder fra konferansen på Flickr.
Les stortingspresident Olemic Thommessens tale under åpningen av konferansen.
Olemic Thommessen og Anne Brasseur. Foto: Stortinget.