Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Sterk innsats på PACEs sommersamling

Sterk innsats fra Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentarikerforsamling bidro til gjenvalg av Thorbjørn Jagland som generalsekretær for Europarådet.

Stortingets delegasjon har, gjennom sine partigrupper og andre kontakter i parlamentarikerforsamlingen, jobbet aktivt for Jaglands kandidatur siden januar. Valg av ny generalsekretær satte sitt preg på første halvdelen av parlamentarikerforsamlingens sommersesjon. Selv om stemningen i delegasjonen hele tiden var optimistisk, var det knyttet stor spenning til valget. Begge kandidatene drev aktiv valgkamp til siste sekund. 

Europarådets parlamentarikerforsamling.

Europarådets parlamentarikerforsamling.

Valget av Jagland er historisk da det er første gang en generalsekretær blir gjenvalgt. Jagland ble valgt med 156 mot 93 stemmer og sikret seg dermed seieren i første runde.

I sin tale til forsamlingen like etter at seieren var offentliggjort, la Jagland vekt på den muligheten dette gir han til å fortsette viktige reformprosesser satt i gang for å styrke det verktøyet den Europeiske Menneskerettskonvensjonen er for monitorering og implementering av menneskerettighetene i Europa. Også delegasjonens leder Ingjerd Schou har trukket fram hvor viktig gjenvalget av Jagland er for videreføring av nødvendige reformprosesser i Europarådet.

– Gjenvalget av Jagland var viktig for arbeidet med reform av Europarådet. Han har markert seg som en pådriver for nødvendig reform, og er nå gitt muligheten til å fortsette dette arbeidet, sier Schou.

Ukraina på parlamentsforsamlingens agenda for tredje gang i 2014

Torsdag 26. juni talte Ukrainas President Porosjenko til forsamlingen. Dette var hans første besøk til utlandet etter han ble innsatt som president den 7. juni. I talen gjentok Porosjenko at det kun er gjennom fredelig dialog at denne konflikten kan løses. Til tross for at hans foreslåtte fredsplan har fått omfattende støtte internasjonalt, sa Porosjenko at den mangler nødvendig støtte fra Moskva. Han oppfordret Russland til å bidra til løsning av den fastlåste konflikten ved å støtte fredsplanen gjennom handling.

Ingebjørg Godskesen  og Frank Jensen var to av totalt 17 spørsmålstillere til presidenten. På spørsmål fra Ingebjørg Godskesen om presidentents planer for å bekjempe korrupsjon, og å styrke tilliten til regjeringen svarte president Porosjenko at dette er den viktigste prioriteringen hans.

– Uten en åpen og transparent kamp mot korrupsjon har vi ingen mulighet for å lykkes, sa han.

En rekke lovendringer er alt gjennomført og flere vil følge som resultat av assosieringsavtalen med EU. Med ny president og ny regjering er han trygg på at politisk vilje i Ukraina vil lede til snarlig resultat på dette området.

På Frank Jensens spørsmål om muligheten til å holde demokratireform og menneskerettigheter høyt på agendaen selv om konflikten ikke er løst, svarte Prososjenko at dette står øverst på hans prioriteringsliste. Dette mente han var mulig da han var klart overbevist om at det vil komme til en løsning av konflikten og en bedring av tryggingssituasjonen i løpet av året.

Debatt om de humanitære konsekvensene

Forut for president Porosjenkos tale, var de humanitære konsekvensene av krisen i Ukraina satt på dagsorden. Dette er tredje gangen Ukraina står på agendaen til Europarådets parlamentsforsamling i 2014.

Europarådets kommisær for menneskerettigheter, Nils Muiznieks, innledet debatten med en orientering om den humanitære situasjonen. Debatten viste en klar støtte til Ukraina og President Porosjenkos konkrete framstøt for en fredelig løsning av konflikten. Muizniek fortalte om et stadig økende antall flyktninger og internt fordrevne personer, samt en klar forventing om at tallet vil øke i løpet av sommermånedene. De som flykter, flykter fra konflikten og generelt sammenbrudd av lov og orden i den østlige delen av landet. Han rapporterte også om journalister og menneskerettighetsforkjempere som ikke lenger kan operere fritt på grunn av trusler og overgrep.

Sist oppdatert: 30.06.2014 14:04
: