Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Seminar om Stortinget og suverenitetsavståelse

Stortinget inviterer til seminar i lagtingssalen 10. juni kl. 10.00–12.00: «Stortinget og suverenitetsavståelse – utfordres Grunnlovens bokstav og intensjon?»

Stortinget har praksis for å godkjenne ulike traktater og internasjonale avtaler gjennom bruk av Grunnloven § 26, det vil si ved alminnelig flertall. Det er lagt til grunn at en slik fremgangsmåte kan benyttes selv om saken innebærer et element av myndighetsoverføring – så lenge myndighetsoverføringen kan karakteriseres som «lite inngripende». Saker som innebærer suverenitetsavståelse skal ellers behandles i tråd med Grunnloven § 115 (tidligere § 93) som blant annet krever 2/3 tilstedeværelse og 3/4 flertall.

I det juridiske fagmiljøet har det den senere tid vært stilt spørsmål ved denne praksis, herunder forståelsen og legitimiteten av unntaket om «lite inngripende» myndighetsoverføring. Hva er «lite inngripende» og hvor inngripende må myndighetsoverføringen være for at en sak må behandles etter reglene om kvalifisert flertall? Hvilket tolkningsrom har Stortinget i forhold til Grunnlovens bokstav? Dette er noen av spørsmålene som reises på seminaret.

Program

  • Åpning v/stortingspresidenten
  • Innledninger fra Eirik Holmøyvik, professor det juridiske fakultet, Universitetet i Bergen og Fredrik Sejersted, professor det juridiske fakultet, Universitet i Oslo
  • Innlegg fra stortingsrepresentantene Svein Roald Hansen (A), Marit Arnstad (Sp) og Hans Olav Syversen (KrF)
  • Spørsmål og diskusjon

Seminaret er åpent for stortingsrepresentanter, ansatte, fagmiljøer og andre interesserte.

Påmelding i løpet av 6. juni til

grunnlovsseminar@stortinget.no eller Stortingets ledelsessekretariat v/Kristel Rusdal tlf. 23 31 35 36.

Sist oppdatert: 06.06.2014 10:34
: