Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

NATO-formøte i London

Den britiske delegasjonen til NATOs parlamentarikerforsamling var tirsdag 2. september verter for konferansen «Approaching the Summit» i London, to dager før NATO-toppmøtet. 17 NATO-land deltok.

Leder og nestleder i den norske delegasjonen til NATOs parlamentarikerforsamling, Øyvind Halleraker (H) og Sverre Myrli (A). I midten: Trude Ertresvåg i internasjonalt sekretariat, Stortinget.

Fra Stortinget deltok leder og nestleder i den norske delegasjonen til forsamlingen, Øyvind Halleraker (H) og Sverre Myrli (A).

Formålet med konferansen var å la folkevalgte møte med beslutningstakere på høyt nivå i NATO i forkant av toppmøtet. Presidenten i forsamlingen, Hugh Bayley, åpnet arrangementet med å fremheve en retningsendring i det strategiske landskapet, og pekte særlig på den grunnleggende endringen i NATOs forhold til Russland. Bayley vil representere parlamentarikerforsamlingen i Wales, hvor han vil fremføre beskjedene han mottok under konferansen.

Må sikre politisk og militær troverdighet

Den britiske forsvarssjefen, Nicholas Houghton, viet store deler av sitt innlegg til å understreke at alliansen må sikre sin politiske og militære troverdighet for å kunne avskrekke potensielle motstandere.


Britenes utenriksminister, Philip Hammond, holdt også et innlegg. Han gjenga prioriteringene som Storbritannia ville følge opp under toppmøtet, inkludert betydningen av at medlemsland møter forpliktelsen i NATO om å bruke to prosent av BNP på forsvar. Han understreket også NATOs rolle i Afghanistan og behovet for kapasitetsbygging for de afghanske sikkerhetsstyrkene.

Ekspansivt Russland

NATOs visegeneralsekretær, Alexander Vershbow, diskuterte situasjonen i Ukraina og konsekvensene for NATOs forhold til Russland.


Estlands forsvarsminister, Sven Mikser, sto for det øst-europeiske perspektivet og delte bekymringene til de baltiske statene i møte med et tydelig ekspansivt Russland. Han var en av flere som understreket artikkel fem i Atlanterhavspakten, som forplikter alliansen til kollektivt forsvar – et angrep på ett land er et angrep på alle.


Den amerikanske ambassadøren til Storbritannia, Matthew Barzun, pratet om det transatlantiske forholdet og NATOs betydning for amerikansk utenrikspolitikk.


Lederen av den britiske delegasjonen, Menzies Campell, understreket rollen parlamentarikere har i å holde myndigheter ansvarlige og sikre folkelig støtte til alliansen. NATO må fortelle mer til folk om hva de gjør.

Berømmet det britiske initiativet

Delegasjonsleder Halleraker berømmet det britiske initiativet til konferansen:


– NATO trenger en parlamentarikerforsamling med folkevalgte som kan delta aktivt i de nasjonale debattene. Vi må sikre at vi har tilstrekkelig kunnskap og erfaring til å kunne ta strategiske beslutninger i alliansen i et tempo som kan møte hurtigheten i Moskva, hvor slike beslutninger i økende grad er konsentrert i hendene til én mann.


Konferansen ble avrundet med en mottakelse i nummer 10 Downing Street og en tale fra statsminister David Cameron.


Se videoer fra konferansedeltakere som forteller om NATOs parlamentarikerforsamlings rolle.

Sist oppdatert: 04.09.2014 10:18
: