Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Fortsatt nordisk dialog med russiske parlamentarikere

En gruppe russiske parlamentarikere vil bli invitert til Nordisk råds sesjon i Stockholm 27.–30. oktober. De nordiske parlamentarikerne er enige om at fortsatt dialog med russiske parlamentarikere er viktig.

Michael Tetzschner og Marit Nybakk er Stortingets representanter i Nordisk råds presidium.

Utenriks- og forsvarspolitikk fikk stor oppmerksomhet på Nordisk råds møte i Tammerfors, Finland, 22.–23. september.

På presidiets dagsorden sto saker som kommende møter med russiske parlamentarikere, rundebordssamtaler om forsvarssamarbeid samt kontakt med Baltisk forsamling, Visegrad-landene og på lengre sikt med representanter for det nye parlamentet i Ukraina.

Dialog er veien fremover

Det er vanlig at en gruppe russiske parlamentarikere inviteres som gjester til den årlige sesjonen i Nordisk råd. Under fjorårets sesjon i Oslo deltok ni parlamentarikere, både fra Dumaen, Føderasjonsrådet og de regionale parlamentene i Nordvest-Russland. Eventuell russisk deltakelse på den forestående sesjonen i oktober derimot, medførte stor diskusjon.

Samtlige av presidiets medlemmer la vekt på at det i dialogen med russiske parlamentarikere fremover må gjøres helt klart at Russlands opptreden i Ukraina er uakseptabel og at annekteringen av Krim anses som et brudd på folkeretten. Samtidig mente medlemmene at en fortsatt parlamentarisk dialog er den beste vei fremover når det gjelder forholdet til Russland, gitt at invitasjonen ikke vil gå til personer som står på EUs og USAs sanksjonslister. 
 

Rundebordssamtale om nordisk forsvarssamarbeid

For andre år på rad inviterer presidiet i Nordisk råd de nordiske forsvarsministerne samt lederne for de nordiske parlamentenes forsvarskomiteer til en rundebordskonferanse om nordisk forsvars- og sikkerhetspolitikk. Årets tema blir «Europa post Krim – implikasjoner for europeisk sikkerhet og nordiske forsvarssamarbeid».

Norge har i år formannskapet i de nordiske lands organisasjon for forsvarssamarbeid, NORDEFCO, og konferansen holdes i Oslo 13. oktober.

Svart arbeid

Næringsutvalget i Nordisk råd diskuterte svart arbeid og besluttet at man på januarmøtet skal arrangere et miniseminar som kan belyse omfang og de ulike lands myndigheters tiltak for å stoppe en betenkelig utvikling av det nordiske arbeidsmarkedet.

Vindkraft i Norden

Nordisk råds miljø- og naturressursutvalg fikk en orientering om utbygging av vindkraft i Norden. Her er det Danmark som har kommet lengst, tett fulgt av Sverige. Norge tar en mer beskjeden tredjeplass med Finland på den neste plassen. Det er generell stor støtte for utbygging av vindkraft blant befolkningen i Norden, men når det kommer til konkret utbygging er det ofte stor lokal motstand.

Barnepolitikk i Norden

Finlands barneombud, Tuomas Kurttila, fortalte om sine erfaringer til parlamentarikerne i Kultur- og utdanningsutvalget, Velferdsutvalget og Medborger- og forbrukerutvalget.

De nordiske parlamentarikerne vil vurdere om det kan være hensiktsmessig om en av ministrene i Nordisk ministerråd får et spesielt ansvar for å følge opp barnepolitikk i Norden.

Sist oppdatert: 24.09.2014 22:41
: