Forbundsstaten Norden på dagsordenen i Bodø
En nordisk forbundsstat er temaet når Stortingets delegasjon til Nordisk råd er medarrangør for et arrangement ved Universitetet i Bodø 30. september.
42 prosent av befolkningen i Norden ser positivt eller veldig positivt på en sammenslutning av de nordiske land, meldte Oxford Research etter en undersøkelse gjort høsten 2010.
Den svenske samfunnsdebattanten og historikeren Gunnar Wettergren argumenterte samtidig for et tettere og mer forpliktende nordisk samarbeid i sin bok «Forbundsstaten Norden», og startet en debatt som nådde helt ned til Tyskland, Spania og Italia.
I dag preges Europas nyhetsbilde av uavhengighetskampanjer, sist i Skottland, snart i Catalonia og kanskje senere i Belgia. Hvorfor kan ideen om en nordisk sammenslutning være bærekraftig, når andre regioner ønsker å stå mer alene?
Wettergren argumenterer blant annet med at Norden samlet sett utgjør verdens 10.–12. største økonomi, en nordisk forbundsstat vil gi Norden en langt sterkere stemme i internasjonale sammenhenger, og et felles hjemmemarked med over 26 millioner innbyggere utgjør et stort økonomisk potensial som vil gjøre Norden mer tiltrekkende for utenlandske investeringer og kloke hoder.
Etter at boken kom ut i 2010 lever debatten videre, og fortsetter ved Universitetet i Bodø i dag.
Gunnar Wettergren forteller om sine visjoner, med en etterfølgende paneldebatt ledet av journalist Stein Sneve. Stortingsrepresentant og medlem av Stortingets delegasjon til Nordisk råd, Torgeir Knag Fylkesnes, deltar i denne debatten.
Knag Fylkenes mener det er behov for å ta det nordiske samarbeidet videre, og legger til at et forslag til nye modeller for et nordisk samarbeid, vil bli presentert gjennom et tverrpolitisk forslag under Nordisk råds sesjon i Stockholm i oktober.
Øvrige deltakere i paneldebatten er direktør i NHO Nordland, Ivar Kristiansen, ordførerkandidat for Arbeiderpartiet i Bodø, Ida Maria Pinnerød, og direktør i Bodø Næringsforum, Mariann Meby.
Arrangementet er åpnet for alle, og er et samarbeid mellom Universitetet i Bodø, Nordisk informasjonskontor i Nord-Norge og Stortingets delegasjon til Nordisk råd.