EOS-utvalget overleverte særskilt melding
Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste (EOS-utvalget) overleverte mandag 16. desember en særskilt melding til Stortinget om sin undersøkelse av opplysninger om norske kilder mv. i Etterretningstjenesten.

Utvalgsleder Eldbjørg Løwer overleverte den særskilte meldingen til stortingspresident Olemic Thommessen.
Les meldingen på EOS-utvalgets nettsider.
– Det som skjer med meldingen nå, er at den vil bli sendt over til kontroll- og konstitusjonskomiteen. Komiteen vil avgi en innstilling til Stortinget, og deretter vil det bli debatt om meldingen i salen, sier stortingspresident Olemic Thommessen.
– Det er viktig at EOS-utvalget får jobbe uavhengig, og får innsyn i det materialet de ber om. Utvalget gjør en svært viktig jobb ved å holde øye med de hemmelige tjenestene, legger han til.
I en pressemelding skriver EOS-utvalget følgende: «Utvalget har i sin undersøkelse ikke gjort funn som tilsier at tjenesten systematisk har behandlet opplysninger om norske kilder og/eller andre norske personer (kildens nærstående og potensielle kilder) i strid med gjeldende regelverk. Utvalget har heller ikke avdekket at tjenesten har overtrådt forbudet mot å overvåke eller på annen fordekt måte innhente informasjon om norske personer i Norge.»
Videre står det: «Utvalget har imidlertid påpekt at E-tjenestens rettslige grunnlag for å behandle sensitive personopplysninger om kildens nærstående er tvilsomt. Utvalget har også påpekt at det er vanskelig å se at tjenesten kan behandle andre opplysninger om potensielle kilder enn det som er nødvendig av notoritetshensyn, med tanke på fremtidig kontakt e.l. Utvalget mener videre at tjenesten i enkelte tilfeller har behandlet opplysninger som synes å være irrelevante og/eller unødvendige. E-tjenesten er på denne bakgrunn bedt om å følge opp behovet for et klarere hjemmelsgrunnlag, samt å utarbeide internt regelverk for bruken av kilder som innhentingsmetode, der det blant annet oppstilles kriterier for opplysningenes relevans og nødvendighet.»