Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

22. juli som en europeisk dag for å minnes ofrene for hatkriminalitet

Stortingspresident Olemic Thommessen og presidenten i Europarådets parlamentarikerforsamling, Anne Brasseur, støtter forslaget om å opprette en europeisk dag for ofrene for hatkriminalitet 22. juli.

President i Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) Anne Brasseur tas imot av stortingspresident Olemic Thommessen.

– Hatprat og hatkriminalitet er en trussel mot demokratiet. Som ledere av folkevalgte forsamlinger har vi som parlamentspresidenter et særlig ansvar for å ta til motmæle mot diskriminerende ytringer og for å bekjempe hatkriminalitet, sier stortingspresident Olemic Thommessen.

En merkedag i hele Europa

Dagen før Den europeiske konferansen for parlamentspresidenter åpner i Oslo, offentliggjør presidenten i Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) Anne Brasseur og stortingspresident Olemic Thommessen en felles uttalelse der de støtter forslaget om en europeisk dag for ofrene for hatkriminalitet. Her inviterer de alle parlamentspresidentene som kommer til Oslo, nærmere 60 totalt, til å oppfordre sine parlamentarikere til å stemme for forslaget når det behandles av Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) om en knapp måned.

Blir forslaget vedtatt kan en europeisk dag for ofre av hatkriminalitet 22. juli bli en realitet i alle Europarådets 47 medlemsland fra neste sommer.

Les uttalelsen (engelsk)

 

Stortingspresident Olemic Thommessen og president i Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) Anne Brasseur ved Universitetet i Oslo.

Stortingspresident Olemic Thommessen og president i Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) Anne Brasseur på Universitetet i Oslo.

 

 

«Hat dreper»

I uttalelsen, som går ut fra Europarådet og Stortinget i fellesskap i dag, sier Brasseur og Thommessen følgende:

 «Tre år etter massakren på Utøya og eksplosjonen i regjeringskvartalet, utført av en gjerningsmann som anså ofrene som forrædere for støtten til innvandring og multikulturalisme, dreper hat fortsatt. Terrorister forsøker å spre hat og vold, nylig vist ved filmene som er lagt ut på internett av de bestialske halshuggingene som tar dette hatet og barbariteten til nye nivå.

Hatpropaganda er økende på den politiske arena og ekstreme partier har kommet inn i parlamenter på nasjonalt og europeisk nivå.

Som folkevalgte har vi et ansvar for å ta til motmæle mot hat. Kampen mot fremmedhat, rasisme og økende nasjonalistisk ekstremisme krever et bestemt og tydelig svar fra alle demokratiske partier, på tvers av politiske skillelinjer.»

I uttalelsen gir de sin fulle støtte til The No Hate Speech Movement, eller Stopp hatprat-kampanjen, som den heter i Norge, som jobber for å få etablert denne dagen for ofrene for hatkriminalitet:

«… vi gir vår fulle støtte til No Hate Speech Movement, ungdomskampanjen som ble initiert og koordinert av Europarådet for å øke bevissthet rundt og bekjempe hatprat på nett. Ungdomskampanjen har bedt om en offisiell dag for å minnes, og at datoen settes til 22. juli som et symbol og en påminnelse om ofre for hatkriminalitet.  

La oss støtte denne ideen og gjøre 22. juli til en dag der vi minnes ofre for hatkriminalitet, og til å vise solidaritet med de som blir angrepet, og samtidig øke offentlig kunnskap om hatkriminalitet og konsekvenser for samfunnet», sier Brasseur og Thommessen i fellesskap.

Sist oppdatert: 10.09.2014 17:10
: