Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortingets PACE-delegasjon har fokus på frihetsberøvedes rettigheter

Representanter fra Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE), ledet av Karin S. Woldseth (FrP), besøkte mandag 14. januar Oslo sentralarrest.

Stortingsrepresentantene Lise Christoffersen (A), Karin S. Woldseth (FrP) og Håkon Haugli (A) får en orientering om sentralarresten.

I forbindelse med at parlamentarikerforsamlingen hadde fokus på menneskerettighetene for personer som er frihetsberøvet på den internasjonale menneskerettighetsdagen 10. desember, ønsket delegasjonen også å sette søkelyset på dette her hjemme.

Selv om rettighetene for frihetsberøvede i Norge i stor grad ivaretas på en god måte, har Norge fått kritikk fra Europarådets torturkomité. Blant annet for ikke å overholde fristen på 48 timer for overføring til varetektsfengsel og mangelfull informasjon på fremmedspråk.
 
Etter besøket uttalte Karin S. Woldseth:

– Det var både interessant og lærerikt å besøke sentralarresten. Jeg var spesielt opptatt av å høre om hvordan mindreårige som tas inn til arresten behandles og satte pris på muligheten til å diskutere dette med de ansatte. Arresten syntes å ha gode rutiner for hvordan mindreårige behandles, men selv om fasilitetene er nye og moderne er de ikke tilrettelagt for barn og ungdom under 18 år. Dette er noe jeg mener vi må ta tak i.
 
I møtet med sentralarresten og under omvisningen fikk delegasjonsmedlemmene god anledning til å diskutere hvordan de pågrepnes rettigheter ivaretas. Både mulighetene og begrensningene den fysiske bygningsmassen gir, praktiske forhold slik som muligheten til kontakt med advokat og lege, ivaretakelse av personlig hygiene, å oppholde seg i friluft, hvordan arresten ivaretar den enkeltes kosthold og sikkerheten til de pågrepne ble diskutert.

I og med torturkomiteens tilbakemeldinger til Norge ble også 48-timersfristen diskutert og delegasjonsmedlemmene fikk høre at antallet personer som sitter over denne fristen er mer enn halvert de siste årene. Men det er stadig et problem at personer blir sittende i arresten fordi det ikke er ledig kapasitet for overføring til varetekt.

Sist oppdatert: 15.01.2013 15:23
: