Situasjonen for romfolk ble debattert under PACEs vårsesjon i Strasbourg
Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) deltok 22.–26. april på forsamlingens andre delsesjon i 2013. Mange tema relatert til Europarådets kjerneområder menneskerettigheter, demokrati og rettsstat ble debattert i løpet av uken. I flere av debattene var situasjonen for romfolket i Europa et tema.
Delegasjonens nestleder Lise Christoffersen (A) holdt et innlegg om rombarns rettigheter hvor hun fremhevet hvor viktig det er at tiltak for mødre settes i verk for å gjennom dem bedre levekårene for rombarn. Hun tok også opp den vanskelige situasjonen for romfolk i Romania da hun stilte spørsmål til Romanias statsminister Victor Ponta om hva han vil gjøre for å unngå at romfolk må forlate Romania for å leve som tiggere i Norge og andre europeiske land.
Ponta forklarte at de i Romania setter i verk sosiale programmer for at romfolk skal få bedre levekår. Blant annet har de oppmerksomhet på utdanning. Men statsministeren erkjente at det ville ta lang tid før man ville se resultater. Også menneskerettighetskommissær Nils Muižnieks tok opp den vanskelige situasjonen for romfolket i presentasjonen av hans arbeid det første året som kommissær. Han konstaterte at minoriteter, spesielt romfolk, i økende grad er offer for diskriminering, rasisme og intoleranse.
– Romania er neppe i stand til å løse fattigdomsproblemene for romfolket og andre på egenhånd. Selv om det er samarbeidsprosjekter i EU-regi er det åpenbart ikke nok. Det er derfor helt nødvendig at vi samarbeider på europeisk basis for å bedre forholdene for romfolket. Situasjonen for tiggerne er uverdig både for dem og for oss, uttaler Lise Christoffersen.
Migrasjon i Europa
Migrasjon og hvordan Frontex må ivareta menneskerettighetene i sitt arbeid var også et tema som engasjerte parlamentarikerne. Christoffersen deltok også i denne debatten og understreket at landene i Europa må dele på byrdene. Hun slo fast at EU-land ikke kan overlate ansvaret for å ivareta flyktninger og asylsøkere som ikke slipper inn i Schengen til Europarådsland som ligger utenfor EU. Også Woldseth deltok i denne debatten og la i sitt innlegg vekt på at flyktninger må få hjelp i sitt opprinnelsesland, eller så nært sitt hjemland som mulig.
Parlamentarikerforsamlingen oppfordret i resolusjonen som ble enstemmig vedtatt, landene i Europa til å samarbeidet slik at blant annet flyktningers rettigheter ivaretas.
Ungdom og utdanning
Ungdomsrettigheter og utdanning var tema for diskusjon onsdag ettermiddag. Sylvi Graham (H) holdt innlegg om ivaretakelsen av ungdoms rettigheter og hvordan utdanning for fremtiden er en stor utfordring. Hun var spesielt opptatt av at ungdom må få utdanning som ruster dem for deltakelse i morgendagens samfunn, og la vekt på at å lære for livslang læring er det viktigste ungdom må få med seg videre i livet fra skoletiden.
Også Ingjerd Schou (H) var opptatt av utdanning og slo i sitt innlegg fast at interkulturell læring er viktig for at ungdom skal få med seg nødvendig bagasje inn i voksenlivet for å kunne utvise aktivt medborgerskap. Hun viste også til Det europeiske Wergelandsenteret, et europeisk ressurssenter for interkulturell læring som ligger i Oslo, som alle Europarådets medlemsland kan dra nytte av.