Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Norden møtes i Helsingfors

87 nordiske parlamentarikere samt en rekke ministre møtes til Nordisk råd i Helsingfors denne uken. På agendaen står et mangfold av saker; sikkerhetspolitikk og velferdsstatens utfordringer er blant hovedsakene.

Møtene finner sted i Finlands riksdag.

En nordisk ombudsmannsinstans for grensehindringer

Etter forslag fra Den sosialdemokratiske gruppe foreslår Nordisk råds presidium at regjeringene i de nordiske land bør komme til enighet om en overenskomst mellom landene som skal styrke borgernes juridiske rettigheter i forbindelse med forvaltningen av de nordiske konvensjoner og avtaler vedrørende bopel, utdannelse, beskjeftigelse eller lignende. Dette kan for eksempel skje ved å opprette en nordisk ombudsmannsinstans. Dette skal gjøre det lettere for nordiske borgere å komme i kontakt med myndighetene når borgerne møter hindringer ved flytting til et annet nordisk land eller ved å arbeide i et nordisk land og bo i et annet. 

Et grenseløst Norden

I de nordiske lands parlamenter var det i april 2012 debatter om grensehindringer for blant annet å bo i et nordisk land og arbeide i et annet, ved studier i nordiske land, samt å unngå at nye lover skaper nye grensehindringer. Presidiet ber de nordiske regjeringer å få fjernet disse grensehindringer som skaper vanskeligheter for mange borgere, samt be regjeringene å etablere en nordisk ordning slik at nye lover og iverksettelse av EU- direktiv skaper et minimum av nye grensehindringer for borgerne.

ADHD i Norden

Velferdsutvalget er sterkt opptatt av medisinering og diagnostisering av barn og unge med ADHD i Norden. Utvalget mener at de nordiske landene må samarbeide tettere for å studere langtidsvirkningene av medikamentell og psykososial behandling, samt utvikle felles nordiske retningslinjer for diagnostisering og behandling av ADHD.

I et annet forslag går Velferdsutvalget blant annet inn for alkolås for yrkessjåfører i Norden. Flertallet i utvalget vil også igangsette arbeidet for et røykfritt Norden i 2040 og en promillegrense på 0,2 på alle motordrevne farkoster.

Ny litteraturpris?

Kultur- og utdanningsutvalget skal behandle de nordiske kulturministrenes forslag om et løft for nordisk barne- og ungdomslitteratur. Utvalget skal ta endelig stilling til kulturministrenes forslag om å opprette en egen Nordisk råds litteraturpris for barne- og ungdomslitteratur. Saken skal behandles i Nordisk råds plenum den 1. november.

Av andre forslag som skal til behandling er forslag om et nordisk utdanningstoppmøte i 2013, og tiltak for å redusere ungdomsarbeidsløsheten i Norden – gjennom en nordisk krisepakke.

Menneskehandel

Michael Tetzschner (H) er Medborger- og forbrukerutvalgets talsmann for menneskehandel, og vil kommentere de nordiske regjeringenes redegjørelse om trafficking. Både redegjørelsen og utvalgets uttalelse vil finne sted onsdag 31. oktober. Menneskehandel med fokus på tigging og kriminell aktivitet stod også på Stortingets agenda 16. oktober i år, da Michael Tetzschner løftet temaet i en interpellasjon til justisminister Grete Faremo.

Nordisk økonomisk samarbeid i Arktis

Forslaget omhandler energisamarbeid i nord (eks. gassleveranser fra Barentsområdet) og kartlegging av forutsetninger og felles tiltak for utvikling av gruve-industrien i området. Transport- og infrastrukturspørsmål vektlegges. Dette passer godt til norsk politikk. Regjeringen sier i Nordområdemeldingen at man vil etablere en transportinfrastruktur mellom Norge og nabolandene som binder Barentsregionen bedre sammen. Særlig i samarbeid med Sverige og Finland bør konkrete transportløsninger som kan møte mineralnæringens fremtidige behov, vurderes nærmere.

Dyreplagere over grensen?

Nordisk informasjonsutveksling om personer som er fratatt retten til dyrehold på grunn av vanskjøtsel. Fra norsk side har Vigdis Giltun engasjert seg sterkt i denne saken, med fremsettelse av forslag og spørsmål til de nordiske lands regjeringer. Giltun mener at de nordiske land må innføre ordninger som sikrer at en dom, der domfelte er fradømt retten til dyrehold i ett nordisk land, også skal være rettskraftig i et annet nordisk land, eller i hele EØS-området.

Den norske regjeringen har meddelt at tap av retten til å holde husdyr ikke er å anse som en straff, og dermed ikke blir omfattet av reglene om internasjonal gyldighet. Nordisk råd vil ventelig konkludere med at man går inn for at ministerrådet bør innføre et nordisk system hvor man aktivt utveksler informasjon om dyremisbrukere i landene.

Nordisk plan for forbedring av jernbanen Oslo-København

Miljø- og naturressursutvalget i Nordisk råd har sammen med næringsutvalget fremmet et forslag som ber de nordiske regjeringer arbeide for å utarbeide en felles plan for å forbedre togforbindelsene i de mest folkerike deler av Norden. I tillegg til strekningen Oslo-København, ber man om det samme for strekningen Oslo-Stockholm.

Utvalget mener at det er behov for å sette fokus på togforbindelsene mellom de
mest folkerike deler av Norden (Oslo, Stockholm, Gøteborg, Malmø og
København samt omliggende områder). Det er tale om et område hvor ca.
2/3 av Nordens 25 millioner innbyggere bor og arbeider. Den mest folkerike
strekningen er aksen fra Oslo til København.

En styrket togforbindelse vil kunne forbedre områdets konkurranseevne samt redusere miljø- og klimapåvirkninger. Det er behov for et nordisk samarbeid da internordiske prosjekter ofte kommer i skyggen av nasjonale prosjekter når penger bevilges.

Videre foreslår utvalgene at det utarbeides en felles plan for utbygning og drift av jernbanen i den nordligste delen av Skandinavia fra Narvik og østover til Kiruna, og nordover mot og innover i Finland.

Sist oppdatert: 29.10.2012 10:24
: