Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Norden fordyper samarbeidet om felles kriseberedskap

Marit Nybakk, president i Nordisk råd, hilser den nye Haga II-erklæringen velkommen som et gledelig skritt fremover for det nordiske samarbeidet om kriseberedskap.

Marit Nybakk, president i Nordisk råd.

Det nordiske samarbeidet om samfunns- og kriseberedskap som ble formalisert i den såkalte Haga-erklæringen i 2009 er ytterligere fordypet i den nye Haga-II erklæringen. Visjonen for samarbeidet som presenteres i den nye erklæringen er et robust Norden uten grenser. Det innebærer at samfunnets sårbarhet reduseres samtidig som evnen til å håndtere alvorlige ulykker og kriser økes.

Nordisk råd har i den senere tid engasjert seg i spørsmål om samfunnssikkerhet og beredskap. Under temasesjonen i april debatterte nordiske parlamentarikere spørsmål om samfunnssikkerhet og tok til orde for et enda tettere samarbeid over grensene.

– Det er gledelig å se at den nye erklæringen løfter opp temaer som Nordisk råd har oppmuntret regjeringen til å gå i dybden på. Videre er det fint å se at man fremover vil forsøke å holde de nordiske parlamentene oppdatert om fremdriften i arbeidet, sier president i Nordisk råd, Marit Nybakk.

– Kriser, uansett om de kommer i form av naturkatastrofer eller cyberangrep, kjenner sjelden territorielle grenser. Derfor er det ekstra viktig å stå sammen for å møte felles utfordringer, understreker Nybakk.

Bedre erfarings- og kunnskapsutveksling

Sveriges forsvarsminister, Karin Enström, var 3.–4. juni vert for det nordiske møtet i Vaxholm der den nye erklæringen ble lagt frem. Innretningen på det kommende Haga-samarbeidet er å forbedre utveksling av kunnskap og erfaring mellom landene, utvikle muligheter for felles kapasitetsoppbygging og innsats, samt å skape bedre forutsetninger for å bidra både operativt og politisk i ulike internasjonale sammenheng.

I erklæringen vises det til en strategisk utviklingsplan som skal fastlegges for det videre arbeidet.

Vil styrke bistandsevnen

På møtet i Vaxholm ble landene også enige om å styrke den felles evnen til å motta og gi bistand til hverandre i tråd med den nordiske solidaritetserklæringen. I dette inngår forberedende planlegging, koordinering, logistikk samt juridiske og finansielle spørsmål.

Siden 2009 har ministre med ansvar for samfunns- og kriseberedskap møttes årlig for politiske samtaler innenfor Haga-samarbeidet. Fra Sverige og Danmark deltar forsvarsministrene, fra Norge justis- og beredskapsministeren og fra Finland og Island innenriksministrene.

Sist oppdatert: 07.06.2013 15:59
: