Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Mange muligheter for samarbeid om helse i Norden

Telemedisin, samarbeid om helseutdanning og kirurger over landegrensene stod sentralt da Rigmor Andersen Eide (KrF) deltok på Vestnordisk råds temakonferanse i islandske Isafjördur.

Rigmor Andersen Eide (KrF)

Helsekonferansen satte fokus på hvordan man kan effektivisere det vestnordiske helsesamarbeidet. Rigmor Andersen Eide, Nordisk råds rapportør for Vest-Norden, mener Norge og det øvrige Norden har mye å lære av samarbeidet i Vest-Norden.

– For eksempel er Grønland langt fremme når det gjelder utviklingen av elektronisk pasientjournal og telemedisin. Med telemedisinmaskinen Pipaluk kan pasienten sitte flere dagsreiser fra spesialistlegen og allikevel få en profesjonell utredning. I land med store avstander er telemedisin med på å revolusjonere helsesystemet, sier Rigmor Andersen Eide.

På Færøyene og Island har man i tre år hatt et samarbeid om brystkreftkirurgi. I stedet for å fly de færøyske pasientene til Rikshospitalet i København, reiser den islandske kirurgen til Færøyene og opererer pasientene der en uke hver måned.

– Kirurgen får et stort nok pasientgrunnlag til å holde på med det han er god til, og pasientene får den beste behandlingen. Dessuten sparer man mye på transportkostnader, sier Rigmor Andersen Eide, som er medlem av Presidiet i Nordisk råd.

Hun understreker at avstanden til nærmeste storby og sykehus i mange tilfeller er kortere over grensen enn innad i hvert enkelt land, og at dette kan utnyttes i høyere grad.

– Det ligger et stadig press på å effektivisere driften av helsesystemene i de nordiske landene. Jeg synes vi skal se på samarbeidsmulighetene over grensene, det kan være mye å hente på et slikt samarbeid, sier Rigmor Andersen Eide.

Blant andre områder med stort potensial for samarbeid ble utdanning av sykepleiere og leger, spesialisering innenfor hjerte- og karkirurgi og felles flyambulansetjeneste trukket frem.

Hensikten med den vestnordiske temakonferansen var å gi politikerne i Vestnordisk råd innsikt i de vestnordiske landenes helsesystemer, og undersøke hvilke muligheter for samarbeid som finnes innenfor helseområdet i regionen. Konferansen samlet en rekke helseledere og -eksperter i tillegg til de tre helseministrene fra Færøyene, Grønland og Island.

Konferansen fant sted fra 14. til 17. januar.

Sist oppdatert: 23.01.2013 13:00
: