Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Krisen i Algerie og situasjonen i Mali preget PACEs januarsesjon i Strasbourg

Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE), ledet av Karin S. Woldseth (FrP), deltok 21.–25. januar på årets første delsesjon i Strasbourg.

Karin S. Woldseth og Pavel Khodorkovskij etter åpningen av utstillingen «Russian Visionaries – Into the light». Foto: Europarådet.

Mandag under sesjonen ble Woldseth utnevnt som rapportør og saksordfører for parlamentarikerforsamlingens hastedebatt om krisen i Algerie og situasjonen i Mali. Debatten ble gjennomført torsdag og forsamlingen vedtok med overveldende flertall en resolusjon som fordømte terrorhandlingene på det sterkeste.

Woldseth tok i debatten til orde for at politiske virkemidler basert på Europarådets grunnverdier demokrati, rettstat og menneskerettigheter må være sentrale i det internasjonale samfunnets innsats i Mali. «Konflikten i Mali og krisen Algerie er i Europas nabolag og vi, Europarådet, har de politiske virkemidlene som er nødvendig for å bidra til at Mali igjen blir et demokratisk samfunn hvor ekstremisme ikke får gode vekstforhold», uttalte Woldseth etter debatten.

Ytringsfrihet

Stortingets PACE-delegasjon samarbeidet med Institute of Modern Russia (IMR) om utstillingen «Russian Visionaries – Into the Light» som ble vist i foajeen i Europarådsbygningen under sesjonen. Utstillingen som viste fotografier av russiske opposisjonspolitikere, akademikere, kulturpersonligheter og også fengslede, sammen med de avbildetes beskrivelser av Russland i dag, oppfordret til diskusjon og meningsbrytning mellom parlamentarikere og andre som besøkte Europarådet denne uken.

Sammen med leder for IMR, Pavel Khodorkovskij, åpnet delegasjonsleder Woldseth utstillingen. De var begge enige om hvor viktig ytringsfriheten er for demokrati. I sin tale sa Woldseth: «Disse bildene er sterke, de ser rett inn i sjelen din. Ord er ikke engang nødvendig for å forstå budskapet.»

Ytringsfrihet sto sentralt også da parlamentarikerforsamlingen diskuterte pressefrihet i Europa. Delegasjonsmedlem Sylvi Graham (H) hadde over flere år fulgt denne saken og deltok i plenumsdebatten. For Graham var det spesielt journalistenes rett til å arbeide fritt uten press eller trusler som var viktig. Hun slo fast at jaget etter høyere opplagstall og seertall som journalister opplever, og sensasjonalismen dette resulterer i, er en trussel mot pressefriheten som alle europeiske land må ta på alvor. Graham var skuffet da den foreslåtte anbefalingen til Europarådets ministerkomité om å diskutere denne saken videre falt.

Rapportør for rettighetene for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LHBT), Håkon Haugli (A) reagerte på at det ble brukt makt mot en protest mot den russiske dumaens forslag om å forby «LHBT-propaganda» og slo i en pressemelding fast a dette var et brudd på grunnleggende rettigheter. Haugli la også frem sin rapport om LHBT-rettigheter for PACEs likestillingskomité. Rapporten som slår fast at LHBT-rettigheter er menneskerettigheter, ikke spesielle rettigheter, ble svært godt mottatt i komiteen og vil få plenumsbehandling i løpet av 2013.

Aserbajdsjan

Aserbajdsjans overholdese av medlemsskapsforpliktelsene i Europarådet og situasjonen for politiske fanger i landet engasjerte bredt både i forkant av og under sesjonen. Flere av delegasjonens medlemmer møtte representanter fra Amnesty International og Human Rights House Foundation for å få deres oppfatning av situasjonen og å møte menneskerettighetsaktivister fra Aserbajdsjan.

Nestleder i delegasjonen, Lise Christoffersen (A) har lenge engasjert seg i menneskerettighetsforholdene i landet, spesielt for Raftopris-vinner Malahat Nasibova. Christoffersen tok ordet i plenum og oppfordret aserbajdsjanske myndigheter til å tillate gjenåpning av menneskerettighetshuset i Baku som et første steg for å vise at de tar sine Europarådsforpliktelser på alvor.

Mer informasjon om PACEs januarsesjon finnes på Europarådets sider.

Sist oppdatert: 28.01.2013 16:00
: