Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Hva skjedde på Nordisk råds sommermøter?

Hva gjør man ved forlis av cruiseskip ved Svalbard? Register mot farlige leger, satsing på å få unge i jobb, rensing av avløpsvann og kulturelt samarbeid var noen av sakene som ble drøftet på møtene rundt i Norden.

Marit Nybakk, president i Nordisk råd.

Nordisk råds presidium i Bodø

Nordisk råd er opptatt av samfunnssikkerhet som aldri før, og benyttet besøket i Bodø til å skaffe seg mer kunnskap.

Første punkt på programmet for de nordiske folkevalgte, var et møte med fylkesmannen i Nordland, Hill-Marta Solberg. Solberg orienterte om den utvikling og de utfordringer regionen står overfor. Nordland er et langstrakt fylke; det er hele 80 mil fra nord til sør, og 25 prosent av Norges kystlinje finnes her. Både geografien og befolkningsmønsteret i fylket må tas særskilt hensyn til i utformingen av regionens beredskapsplaner.

Bodø er av den norske utenriksministeren pekt på som «beredskapshovedstaden» i Nordland, og huser både Hovedredningssentralen for Nord-Norge og Forsvarets Operative Hovedkvarter (FOH). Den nordiske delegasjonen med president Marit Nybakk i spissen, møtte representanter for begge institusjonene.

– Byen er i sterk utvikling både næringsmessig og beredskapsmessig, sa Marit Nybakk i et intervju til Avisa Nordland. 

Hun understreket videre den nytten presidiets medlemmer hadde av møte med staben på FOH og Hovedredningssentralen. Det var særlig utfordringer og problemstillinger knyttet til Nordområdene og Arktis som ble berørt hos de ulike. Viktige spørsmål var f.eks.: Hvilken beredskap har vi dersom ett eller flere cruiseskip ved Svalbard skulle komme i en nødssituasjon og flere tusen turister havner i vannet? Hvordan samarbeider forsvaret og de sivile redningsmyndigheter i en slik situasjon? Og kan andre land bistå en eventuell redningsaksjon?

Utover å få et innblikk i de ressurser som finnes tilgjengelig, var de folkevalgte opptatt av hvordan de kunne bidra til å legge forholdene til rette for beredskapssamarbeid både over grensene og mellom de ulike sektorene. 

Velferdsutvalget: stopp leger og helsepersonell som truer pasientsikkerheten!

Under sitt møte i Göteborg kom Nordisk råds velferdsutvalg med skarp kritikk av de nordiske regjeringers manglende oppfølging av kravet om et felles register for helsepersonell. Et slikt register skal hindre helsepersonell i å flytte over landegrensene for å fortsatt  praktisere etter å ha mistet autorisasjonen grunnet  pasientfarlig virksomhet i et annet nordisk land.

Se Nordisk råd vil stoppe leger og helsepersonell som truer pasientsikkerheten.

Velferdsutvalget ble også introdusert for forskjellige tiltak som arbeider for sosial inkludering av ungdom og unge voksne gjennom å hjelpe disse inn i arbeidsliv og studier. Fellesnevneren for disse tiltakene var nettopp å bruke ungdom og unge voksne selv som nøkkelaktører i arbeidet med å nå frem til målgruppene. Dette har hatt positive ringvirkninger i Göteborg og i andre svenske byer.

Det danske prosjektet «High Five» arbeider med å skape arbeidsplasser for unge tidligere kriminelle og beretter at prosjektets suksess kan ses i sammenheng med en konkret og forutsigbar struktur i tillegg til det å være tilgjengelig for prosjektets deltagere.

Tiltakene som ble presentert for Velferdsutvalget er gode tiltak for å hindre segregering i nordiske byer. Dette kom godt frem under presentasjonen av prosjektet og utstillingen «Vi är Romer» hvor et viktig budskap var å se romfolk, ikke bare som en gruppe, men også som individer.

Næringsutvalget inspirert av Åland

Under sitt møte på Åland ble utvalget imponert av entreprenørskapet i en befolkning på 28 000 mennesker, hvor det er registrert 2350 bedrifter. Samtidig så utvalget på tiltak som kan hjelpe nordisk næringsliv:

  • satsing på Nordjobb  for å få flere unge i arbeid,
  • nordisk samarbeid for mer koordinert implementering av EU-regelverk
  • harmonisering av byggestandarder

Se Näringsutskottet vill satsa på Nordjobb.

Miljøutvalget ved Østersjøen

Under sitt møte i finske Vasa fikk utvalget se nordisk vekst i praksis: I området Kvarken i Østerbotten foregår det en kontinuerlig landhevning  på åtte millimeter årlig. Dette høres ikke mye ut, men Finland blir én kvadratkilometer større for hvert år!

Ikke bare blir Østersjøen mindre, men man har store utfordringer med utslipp fra jordbruket og de store befolkningssentra rundt Østersjøen. Utvalget fikk presentert en rapport om at rensing av avløpsvann er en rimelig og effektiv metode det bør satses mer på.

Se Nordiska politiker: Satsa på vattenrening framom utsläppsbegränsningar.

Kultur på Lillehammer

Olemic Thommesen,  leder av Nordisk råds kultur- og utdannelsesutvalgutvalg, inviterte miljøutvalget til Lillehammer. Der fikk utvalget oppleve Maihaugen med sitt museum og kultursenter. De fikk høre om museumsarbeidet, digitalisering og formidling. Dette har stor interesse for Nordisk råd. Moderne digitale løsninger åpner opp for nye nordiske samarbeidsmuligheter for museer og andre kulturinstitusjoner i hele Norden.

Se Lillehammers kulturinstitusjoner skal inspirere Nordisk råd.

Sist oppdatert: 02.07.2013 11:55
: