Frihandelsforhandlinger mellom EU og USA sto sentralt på møtet med EFTAs ministre
Stortingets EFTA/EØS-delegasjon tok i et møte med EFTAs ministre 24. juni opp utfordringene som de nylig annonserte frihandelsforhandlingene mellom EU og USA kan få for Norge og de andre EFTA-landene.
De ønsket å vite hva ministrenes beslutning om en felles EFTA-tilnærming («common policy dialogue») ville innebære, særlig erklæringen om at nasjonale prosesser vil kunne gå parallelt med en felles EFTA-dialog med USA.
– Dette kan bli den største frihandelsavtalen noen gang inngått og kan få konsekvenser både for WTO og enkeltland som Norge. Det var derfor svært viktig for oss å ta opp mulige konsekvenser med ministrene så tidlig som mulig, sa Svein Roald Hansen som ledet møtet på vegne av EFTAs parlamentarikerkomité.
Parlamentarikerkomiteen er et rådgivende organ til EFTAs ministerråd og har som oppgave å gå ministrenes arbeid og avgjørelser nærmere etter i sømmene. Den møter ministrene tre ganger i året for å diskutere aktuelle EØS- og frihandelssaker.
Den norske delegasjonen tok også opp utviklingen av kapitlet på bærekraftig utvikling i EFTAs frihandelsavtaler, spesielt i hvilken grad dette er implementert i nye avtaler og muligheten for inkludering i eksisterende avtaler. Dette var også tema for et fellesmøte med EFTAs rådgivende komité (arbeidslivets parter).
Utover dette vedtok EFTAs parlamentarikerkomité en resolusjon på Europol hvor de understreker viktigheten av EFTA-deltakelse i den parlamentariske kontrollen av Europols aktiviteter som nå er under utvikling i EU. Dette er en sak den norske delegasjonen har engasjert seg i over lengre tid og hvor arbeidet opp mot Europaparlamentet, og særlig saksordfører, er i god gang. Resolusjonen kan lastes ned fra Eftas nettsider.
Alt i alt holdt EFTAs parlamentarikerkomité fire møter i forbindelse med EFTAs ministermøte i Trondheim 24. juni: et styremøte, et internmøte, møtet med EFTAs ministre og møtet med EFTAs rådgivende komité. Parlamentarikerne deltok også på signeringen av frihandelsavtalen mellom EFTA og de sentralamerikanske landene Costa Rica og Panama. Dette var spesielt betydningsfullt siden parlamentarikerne i januar i år foretok et delegasjonsbesøk til disse landene for å promotere de pågående frihandelsforhandlingene.