Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Fra avsluttet stortingssesjon direkte til europarådssesjon i Strasbourg

Etter å ha avsluttet årets stortingssesjon og stortingsperioden 2009–2013 tar Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) fatt på PACEs tredje delsesjon. 

Håkon Haugli (A). Foto: Europarådet

Delegasjonen ledes av Karin S. Woldseth (FrP). I perioden 24.–28. juni skal mange saker relatert til menneskerettigheter, demokrati og rettsstat behandles i Strasbourg.

Delegasjonsmedlem Håkon Haugli (A) ble i 2012 valgt som rapportør for rettighetene for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LHBT). I om lag ett år har han arbeidet med rapporten «Håndtering av diskriminering på bakgrunn av seksuell legning og kjønnsidentitet». Torsdag 27. juni skal rapporten diskuteres i plenum. Haugli berømmer mange Europarådsland for fremgang når det gjelder LHBT-rettigheter siden 2010 da både parlamentarikerforsamlingen og Europarådets ministerkomité sist vedtok resolusjoner.

Men, han peker også på en rekke land hvor det har vært negativ utvikling. For eksempel har flere land foreslått, og i Russland også vedtatt, lovgivning som forbyr såkalt «propaganda for utradisjonell seksuell legning». Haugli er svært kritisk til slik lovgiving og slår fast at den legitimerer fordommer mot LHBT-personer. Han understreker at LHBT-personer har samme grunnleggende menneskerettigheter som alle andre, deres rett til å ytre seg, organisere seg og forsamlingsfrihet må beskyttes.

Parlamentarikerforsamlingen skal torsdag votere over en resolusjon og en anbefaling til ministerkomiteen om å intensivere arbeidet på dette feltet.


Mange i parlamentarikerforsamlingen har vært kritiske til den negative utviklingen i Ungarn hva gjelder demokrati. Parlamentarikerforsamlingen overvåker utviklingen på feltene menneskerettigheter, demokrati og rettsstat i alle nye medlemsland.

Hvis utviklingen i et land tilsier det kan parlamentarikerforsamlingen vedta å starte overvåking. Åpning av denne prosedyren overfor Ungarn skal debatteres tirsdag 25. juni. Meningene om utviklingen er av slik karakter at den fordrer overvåking er delte, og det knytter seg stor spenning til diskusjonen om og voteringen over utkastet til resolusjon. 

Sist oppdatert: 21.06.2013 14:19
: