Diskutererte europeisk integrasjon, ungdomsledighet og bistand i Dublin
Leder i utenriks- og forsvarskomiteen Ine Eriksen Søreide (H) deltok denne uken på det halvårlige møtet for medlemmer av europautvalgene i nasjonale parlament i EU (COSAC).
På møtet deltok representanter fra 27 EU-land, Kroatia som blir med i EU 1. juli i år, fire kandidatland og Europaparlamentet. Norge var også invitert til å delta.
– Det er nyttig at vi nå systematisk får delta på COSAC-møtene. På møtene diskuteres viktige spørsmål som er relevante for Norge. Det er en viktig møteplass som både åpner for formelle og uformelle diskusjoner, sier Eriksen Søreide.
Et sentralt tema var europeisk integrasjon. Den økonomiske krisen har ført til at EU har innført nye koordineringsmekanismer og gitt en dypere integrasjon på flere områder. Samtidig er det betydelig debatt om videre integrasjon og en uttalt EU-skepsis i mange land. I Storbritannia har som kjent statsminister David Cameron lovet å holde folkeavstemning om britisk EU-tilknytning. Parallelt er det andre som ønsker en dypere integrasjon enn i dag.
– Det er viktig å ta diskusjonene om EU som vi ser i mange land, på alvor. I debatten, ikke minst i Norge, får man inntrykk av at EU er årsaken til problemene i mange EU-land. Jeg mener dette er feil. EU er faktisk en nødvendig del av løsningen. Det er viktig å få fram dette, sier Eriksen Søreide.
Det irske formannskapet hadde i tillegg satt bistandspolitikk og ungdomsledighet på dagsordenen sammen med utvidelse og EUs naboskapspolitikk. En rekke innledere bidro til diskusjonene. Dette omfattet blant annet den irske statsministeren Enda Kenny, kommissær for justis, grunnleggende rettigheter og borgerskap, Viviane Reding, og dr. Mo Ibrahim fra Mo Ibrahim-stiftelsen. Unge representanter fra tre minortitetsgrupper – funksjonshemmede, LGBT og romfolk – fortalte om sine erfaringer.
I diskusjonenen om utviklingspolitikk var det bl.a. en diskusjon om hvordan man kan sikre reell utvikling og å sikre at bistand prioriteres i den nåværende økonomiske krisen i Europa. Det var også en diskusjon om betydningen av andre tiltak som handel og investeringer, mangel på demokratisk stabilitet og befolkningsvekst og urbanisering.
– Kinas tydelige tilstedeværelse i Afrika utfordrer vestlige lands måte å drive utviklingspolitikk på. Vi knytter krav om blant annet respekt for menneskerettigheter og godt styresett til bistand, mens mange fattige land opplever at Kina nå investerer stort i landene uten at det stilles betingelser. Det er også viktig å være klar over at handel, investeringer og kunnskapsoverføring er viktigere enn tradisjonell bistand. Dette må endre måten vi tenker på, mener Eriksen Søreide.
Irland har EU-formannskapet dette halvåret og overlater formannskapet til Litauen 1. juli. Det neste COSAC-møtet finner sted i Litauen i oktober. I tillegg møtes lederne i Europautvalgene til et såkalt COSAC-ledermøte allerede 7.–8. juli i Vilnius. Norge er invitert til å delta også på disse møtene.