Skriftlig innspill fra Norsk Industri

Høring: Representantforslag om å forsterke innleieregelverket
Innspillsdato: 01.09.2023

Høringssvar Norsk Industri

Høring om Representantforslag om å forsterke innleieregelverket

1. Innledning
Det vises til høring om Representantforslag om å forsterke innleieregelverket.
ISO-området i petroleumsnæringen er avhengig av innleie. Norsk Industri er imot utvidelse av forbudet mot innleie fra bemanningsselskaper til også å gjelde ISO-området i petroleumsnæringen. Norsk Industri mener at de foreslåtte endringene direkte svekker konkurranseevnen til norske ISO-bedrifter.
Det nevnes innledningsvis at det er Fellesforbundet og Norsk Industri som organiserer ISO-bedriftene og deres arbeidstakere som utfører og leverer tjenester til petroleumsnæringen. Tariffavtaledekningen i området er svært høy, og Fellesforbundet og Norsk Industri er enige om at det ikke er behov for å utvide forbudet mot innleie fra bemanningsselskapet til også å gjelde ISO-området i petroleumsnæringen.

2. Behov for innleie fra bemanningsselskap
ISO-fagene dekker områdene isolasjon, stillas og overflatebehandling, og er viktige fag for landanlegg, industribedrifter og offshore.
ISO-bedriftene er helt avhengig av innleie, og bemanningsforetak er nødvendige bemanningsleverandører i verdikjeden. ISO-bedriftene har behov for å supplere antall egne ansatte med ekstra arbeidstakere på det sted i Norge og på det tidspunkt som produksjonsgjennomføringen tilsier det.
ISO-bedriftenes behov for arbeidskraft avhenger av aktivitetsnivået i næringen. Aktivitetsnivået i næringen varierer samlet sett og innenfor de ulike fagdisiplinene. Behovet for arbeidskraft, herunder antall innleide, varierer dermed også over tid. Bakgrunnen for at aktivitetsnivået varierer over tid og medfører behov for fleksibilitet er blant annet følgende:

  • Revisjonsstanser på plattformene og annet ISO-arbeid som utføres utendørs er styrt av vær og vind, og slikt arbeid finner normalt sted på vår/sommerhalvåret. Dette medfører høyere aktivitetsnivå i sommersesong enn i vintersesong.
  • Produksjonsstans medfører vesentlige økninger i aktivitetsnivået for vedlikehold. Produksjonstans på plattform eller anlegg er nødvendig for å kunne utføre vedlikehold som ikke er tilgjengelig når anlegget er i drift. Produksjonsstansene utføres som hovedregel i perioden mai til september, og det foreligger hvert år en plan for alle produksjonsstanser offshore og onshore (se likevel kulepunktet under).
  • Nødvendig vedlikehold utover avtalt årsprogram medfører en økt oppdragsmengde og dermed et midlertidig behov for økt personell.
  • En betydelig andel av arbeidet som utføres av ISO-selskapene er assistanseaktiviteter for andre aktører, herunder operatørselskapenes egne fagavdelinger, V&M-selskaper og brønn og boring. Dette er aktiviteter som i varierende grad er koordinerte og som ISO-selskapene i begrenset grad kan påvirke planlegging av. Dette resulterer i til dels betydelige variasjoner i assistansebehovet, og dermed varierende behov for ISO-ressurser.
  • Kompetansebehov i ISO-bedriftene i petroleumsnæringen er basert på kundens oppdragsbestillinger og/eller vedlikeholdsprogram. Endringer i kundens oppdragsbestillinger eller vedlikeholdsprogram medfører endringer i kompetansebehovet til ISO-bedriftene. Dette resulterer i at personell fra en fagdisiplin må erstattes med personell fra en annen fagdisiplin.
  • Det er begrenset med kapasitet og sengeplasser på plattformene offshore. Dersom operatørselskapene har behov for å gjøre endringer i oppdragsbestillingen, kan dette medføre omprioritering av vedlikeholdsoppgaver som skal utføres av ISO-bedriftene. Endringene skjer ofte med kort frist, og medfører økt behov for fleksibilitet.

3. Mangel på folk, ikke oppdrag

ISO-bedriftene har behov for innleid arbeidskraft for å kunne påta seg oppdrag i Norge. Dokumentasjon av tilstrekkelig bemanning er en forutsetning for at bedriftene "vinner" arbeidsoppdrag/prosjekter.

Norsk Industri har fått tilbakemelding om at det er utfordrende å rekruttere kompetent personell innenfor ISO-fagene. Bemanningsbransjen er en særdeles viktig kilde til rekruttering av kompetent arbeidskraft innenfor ISO-fagene som det ikke er tilstrekkelig tilgang på i Norge. Det vises i denne sammenheng til følgende tilbakemeldinger fra to av Norsk Industris medlemsbedrifter:

  • Beerenberg viser til at det er utfordrende å rekruttere kompetent personell. Det er få arbeidstakere i Norge som utdanner seg til et arbeid innen ISO- fag. Arbeidskraft må derfor dels hentes fra utlandet. Det er i stor grad bemanningsforetak, gjennom sin kjennskap til arbeidsmarkedet både i Norge og i utlandet, som formidler kompetent arbeidskraft. Behovet for tilgang på kompetent arbeidskraft forsterkes ytterligere av manglende forutsigbarhet i oppdragsmengde.
  • StillKom AS viser til at det i stillasbransjen (som er en del av ISO-fagene) er underskudd på fagarbeidere. Bedriften opplever at det er få arbeidstakere i Norge som ønsker eller utdanner seg til et arbeid innenfor stillas. Dette understøttes av at det vurderes å fjerne den linjen på VGS som retter seg mot stillas, og at det var en søker som lærling innen ISO-fag i Rogaland skoleåret 22/23.

Tall fra Utdanningsdirektoratet bygger opp under denne forståelsen. Det vises til følgende:

  • Antall søkere til isolatørfaget i 2022: 2
  • Antall søkere til isolatørfaget i 2023: 3
  • Antall søkere til stillasbyggerfaget i 2022: 0
  • Antall søkere til stillasbyggerfaget i 2023: 5
  • Antall søkere til industriell overflatebehandling 2022: 7
  • Antall søkere til industriell overflatebehandling 2023: 11


4. Økning i antall faste ansettelser
Medlemsbedriftene i ISO-bransjen har etablert en egen bransjeforening i Norsk Industri under navnet KIS (korrosjons, isolerings, stillas). Tall fra våre registre viser at 64% av medlemmene i bransjeforeningen er bundet av landsomfattende tariffavtale.

De generelle innstramningene i innleieregelverket i arbeidsmiljøloven trådte i kraft 1. april 2023. Et av formålene med innstramningene var å bygge "opp under topartforholdet mellom arbeidstaker og arbeidsgiver", jfr. Prop. 131 L (2021-2022) s. 20. Norsk Industri har innhentet tall på antall ansatte og innleide fra fem store medlemsbedrifter i ISO-bransjen. De innrapporterte tallene viser en økning på 313 ansatte i perioden mars/april til august i år. Økningen i antall ansatte er størst hos Kaefer. Bedriften har ansatt 347 operatører etter innstramningene i innleieregelverket ble kjent og frem til august 2023. Dette utgjør en vekst i antall ansatte operatører på 45%. I tillegg til en vekst i antall ansatte viser de innrapporterte tallene at antall innleide ligger betydelig under antallet ansatte.

5. Økt partssamarbeid og økt kontroll
Fellesforbundet og Norsk Industri er enige om at det er behov for innleie fra bemanningsforetak i industrien, men forutsetter at omfang og behov må drøftes med tillitsvalgte, jfr. fellesbilag 1 pkt. 1 første avsnitt. I frontfagsoppgjøret 2020 mellom Fellesforbundet og Norsk Industri konkluderte partene på følgende måte

"Fellesforbundet og Norsk Industri erkjenner at industrien kan ha behov for å supplere egenbemanning med innleie fra bemanningsforetak. Organisasjonene forutsetter at lokale parter finner nødvendige løsninger for å kunne benytte innleie fra bemanningsforetak, herunder inngår avtaler iht. aml §14-12 (2) der dette er nødvendig. Det forutsettes videre at lokale parter tar utgangspunkt i bedriftens produksjonsbehov og bemanningssituasjon. Oslo 20. august 2020."

Partsforståelsen ble i frontfagsoppgjøret 2022 inntatt i Industrioverenskomsten. I tillegg ble følgende inntatt i riksmeklerens møtebok:

"På forespørsel fra en av de lokale parter kan Norsk Industri og Fellesforbundet gi bistand i drøftinger og forhandlinger om spørsmål knyttet til innleie fra bemanningsforetak"

Selve adgangen til å kunne foreta innleie fra bemanningsforetak er både lov- og tariffregulert for industrien, se Industrioverenskomsten, bilag 8 og 8A i fellesdelen. Vi siterer fra Industrioverenskomsten bilag 8

"Partene er enige om at det er viktig å arbeide for at bransjen skal være attraktiv og seriøs, og at innleide arbeidstakere og arbeidstakere ansatt hos underleverandører har ordnede lønns- og arbeidsvilkår. Partene er opptatt av å hindre "sosial dumping" og at de utfordringene et internasjonalt marked og fri bevegelighet på arbeidsmarkedet og tjenestemarkedet medfører, behandles på en god måte, og i tråd med norsk lov og avtaleverk og internasjonalt regelverk."

Partene i arbeidslivet har på dette området avtalt mer kontroll med adgangen til lovlig innleie enn det som gjelder for ikke-tariffbundne bedrifter. Dette underbygger at det ikke er et behov for ytterligere innskrenkning av adgangen til innleie for ISO-området i petroleumsnæringen.

Mvh
Norsk Industri