Skriftlig innspill fra Fagforbundet

Høring: Representantforslag om offentlige skytjenester for kommunal sektor
Innspillsdato: 17.01.2023

Innspill til representantforslag om offentlige skytjenester for kommunal sektor

Fagforbundet støtter representantforslag 8:48 S(2022-2023). Konseptvalgutredningen må også omfatte utredning av en nasjonal skytjeneste for kommunal sektor.

Fagforbundets arbeid med å utrede en nasjonal skytjeneste har foregått siden 2019 og Fafo har levert to rapporter på området som anskueliggjør utfordringer og muligheter. Kommunalforvaltningen spiller helt avgjørende rolle i de fleste innbyggeres dagligliv. Etter vårt syn er det derfor ingenting som tilsier at en vesentlig del av offentlig sektor skal utelates i konseptvalgutredningen.

Skytjenester er tatt i bruk i stor skala i norske kommuner og fylkeskommune, og bruken ut til å være økende. En undersøkelse utført for KS i 2015 viste at mange allerede da hadde tatt i bruk skytjenester, særlig innenfor skolesektoren med blant annet Google og Microsoft 365 som leverandører. I en undersøkelse av Difi i 2017 svarte nesten åtte av ti kommuner at de benyttet skytjenester. Fafos kartlegging av sourcingstrategier i fire kommuner viste at alle hadde tilgang til private eller allmenne skytjenester og flere av informantene forventet økt bruk i tiden fremover.

Dessuten er det relativt utbredt å lagre data utenfor Norge eller å ikke vite hvor dataene er lagret. I en undersøkelse blant 177 statlige virksomheter som benytter allmenne skytjenester, svarer 160 (90 prosent) at Microsoft er leverandør, mens 32 (18 prosent) svarer Amazon (AWS) og 26 (15 prosent) Google (Google Cloud).

Et ønske om digital autonomi og datasuverenitet, i den forstand at myndighetene kan ha fullstendig kontroll over egne data i skyen gjennom eksklusiv jurisdiksjon over disse, ligger til grunn for at en rekke land har valgt strategier delvis basert på offentlige løsninger og innenlandske datasentre. Et ønske om digital suverenitet bør også ha som konsekvens at også data i kommunalforvaltningen sikres på en forsvarlig måte.

Internasjonalt er trenden klar: I USA leverer Microsoft, Google og Amazon egne høysikkerhetsløsninger til amerikanske myndigheter. Tyskland har valgt å etablere sin egen «private» statlige sky – Bundescloud – og har i stor grad valgt å organisere og drifte IKT-tjenestene sine selv. Forslag om en liknende løsning er nylig fremmet i Sør-Afrika, der ambisjonen er å bygge opp en helhetlig statlig digital infrastruktur, inkludert datasentre og skytjenester, ved hjelp av statlig eide leverandører. Nederlandske myndigheter har også opprettet statlige skytjenester og vektlegger bruk av software med åpen kildekode for å hindre innlåsingseffekter. Frankrike vektlegger som Tyskland digital suverenitet og har etablert egne skytjenester for finans- og innenriksdepartementet. Nasjonale skyløsninger er i produksjon i Danmark og under utredning i Sverige.

Det er viktig at opplysninger om innbyggere og offentlige ansatte lagres trygt også i Norge. Tilliten til forvaltningen er avhengig av sikker lagring og en nøytral og uavhengig offentlig sektor. Bruk av utenlandske skyleverandører vil bidra til at denne tilliten forvitrer. Fagforbundets medlemmer må være trygge på at den informasjonen de henter inn fra innbyggerne ikke blir solgt, misbrukt eller kommer på avveie. En nasjonal skytjeneste er etter vårt syn det klart beste alternative for å få sikret disse dataene.

Å lage et skille mellom den statlige og kommunale forvaltningen er ikke hensiktsmessig når det gjelder dataforvaltning i offentlig sektor. Målsetningen om digital suverenitet må gjennomføres på alle nivåer i norsk forvaltning. I det minste bør mulighetene for å gjøre dette kartlegges nøye i konseptvalgutredningen.