Skriftlig innspill fra Nasjonalt senter for vanninfrastruktur

Høring: Skriftlig innspill til Representantforslag om nødvendige tiltak for å sikre vann og avløp (Dokument 8:216 S (2020-2021))
Innspillsdato: 27.04.2021

Fullfinansiering av Nasjonalt senter for vanninfrastruktur

Representantforslaget beskriver på en god måte tiltak som er nødvendig for å sikre vann og avløp i Norge. Det er store utfordringer knyttet til vedlikeholdsetterslep og investeringsbehov, der klimaendringer med mer ekstremvær og mer nedbør forsterker behovet for oppmerksomhet og handling. Representantforslaget tar opp flere sentrale momenter, der vi nedenfor fokuserer på forslag 7 om fullfinansiering av Nasjonalt senter for vanninfrastruktur i tilknytning til NMBU på Ås.

Nasjonalt senter for vanninfrastruktur

Bemanning og kompetanse innen vann og avløp må økes for å sikre god drift, tilfredsstillende vedlikehold og økte investeringer. Samtidig må det utvikles fremtidsrettet teknologi for håndtering og transport av vann. Offentlige og private aktører i vannbransjen har derfor samlet seg om å utvikle et Nasjonalt senter for vanninfrastruktur. Senteret er nå under etablering på Ås i Viken fylke, der en nær tilknytning til Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) sikrer gode koblinger mellom utdanning, forskning og praktisk anvendelse.

Det nasjonale senteret vil bli et kraftsentrum for hele verdikjeden i vannbransjen ved at:  

  • Kommunene, kommunale selskaper/foretak og rådgiverfirmaer på vann- og avløpsområdet gjennom kurstilbudet ved senteret får oppdatert kompetanse på alle nivå, fra drift til prosjektering og planlegging samt kan delta med innspill til nødvendig teknologiutvikling.
  • Leverandørindustrien får en nasjonal møteplass med attraktive testfasiliteter som bidrar til at nye løsninger kan utvikles, testes ut i realistiske omgivelser for så å tas i bruk
  • Entreprenører får fasiliteter for bedre kvalitetsopplæring, så vel som muligheten til å utvikle og demonstrere fremtidsrettede, gravefrie metoder for ledningsfornyelse.
  • Undervisning- og forskningsinstitusjonene får tilgang til et undervisningslaboratorium så vel som testfasilitet for innovasjon og utviklingsprosjekter i forsknings- og industrialiseringsfasen.

Nasjonalt senter for vanninfrastruktur realiseres som et spleiselag, der regjerningen samlet ga et finansielt bidrag på 20 mill. kroner i 2017 og 2018. Sammen med bidrag fra kommuner, private leverandører og interesseorganisasjoner innebærer det at senteret nå er i oppstartsfasen for bygging av infrastruktur og de ledningsanlegg som skal etableres. Senteret planlegger for åpning i 2022, men det er allerede før åpning tiltenkt flere oppgaver enn det som var utgangspunktet for planene. De offentlige og private aktører som står bak senteretableringen mobiliserer egne ressurser for å realisere de utvidede planene, men det gjenstår noe før fullfinansiering er på plass. En tilleggsbevilgning fra staten på 8 millioner kroner vil sikre at planer og nytteverdien av senteret fullt ut kan realiseres.

Oppsummert

Økt kompetanse og utvikling av ny teknologi innen vann og avløp er kritisk for kunne gjøre noe med vedlikeholdsetterslep, investeringsbehov og konsekvensene av økt ekstremvær og økt nedbør. Nasjonalt senter for vanninfrastruktur svarer på samfunnets og vannbransjens behov ved at det etableres et moderne og godt utrustet anlegg med fasiliteter for kurs, undervisning, forskning og innovasjon. En ekstra bevilgning på 8 mill. kroner som angitt i forslag 7 vil sørge for fullfinansiering av senteret og gjennom det bidra til at vannbransjens ambisjoner og samfunnets nytteverdi kan realiseres.