Viktig for forbrukerne at vann- og avløpstjenestene driftes så effektivt som mulig

Økte bokostnader gjør at den norske boligmodellen er under press. Huseierne mener det er viktig å ivareta den norske boligmodellen slik at så mange som mulig har råd til å eie sitt eget hjem.

De økte investeringene innenfor vann og avløp kommer til å innebære en ytterligere kraftig økning i gebyrene for husholdningene.

En undersøkelse gjennomført av Huseierne viser at forbruksavgiften av vanngebyret norske kommuner tar i 2021 øker i snitt med 5.4 prosent sammenlignet med 2020. Den faste delen av vanngebyret har økt 4,1 prosent i gjennomsnitt. Prisstigningen for samme periode var på 2,5 prosent.

Hele 55 kommuner har en økning på den faste delen av vannavgiften på 10 prosent eller mer i 2021.

Når det gjelder avløpsavgiften, har den faste delen av avløpsgebyret steget med i gjennomsnitt 4,3 prosent. 

62 kommuner har en økning på den faste delen av avløpsavgiften på 10 prosent eller mer i 2021.

Huseierne mener det er behov for en ny regulering av vann- og avløpsbransjen i Norge, der det stilles klare og målbare krav til effektivisering av produksjonen av vann- og avløpstjenester.

Det er viktig for forbrukerne at vann- og avløpstjenestene driftes så effektivt som mulig, slik at økningen i gebyrene til abonnentene blir så lav som mulig. Det er grunn til å peke på at det er usikkert om økningen i vann- og avløpsgebyrene skyldes økt nødvendig vedlikehold eller om det dreier seg om dårlig effektivitet.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet skal få utarbeidet studie som viser effektiviseringspotensialet i vann- og avløpssektoren.

Studien skal være ferdig i desember i år og skal  drøfte hvordan kommunene kan utbedre og fornye ledningsnettet i vann- og avløpssektoren på en raskere og mer kostnadseffektiv måte enn i dag.

Vi i Huseierne er glad for at departementet har tatt tak i dette. Det er viktig at det innføres tiltak for å tvinge frem økt effektivitet innen vann og avløp. Målet vårt er å holde folks bokostnader nede.

Huseierne støtter derfor intensjonene i forslaget fra representantene i SV, men er ikke nødvendigvis enig i alle tiltakene. Men dette er et omfattende problemområde som må få stor plass de neste årene.

Til de konkrete forslagen er det viktig å presisere at Huseierne kan være med å støtte et bidrag fra forbrukerne til et innovasjonsfond, men da må det skje parallelt med at det stilles krav til effektivisering i sektoren og at det samtidig etableres et system for nasjonal benchmarking.

Derfor mener vi at tiltak ikke bør settes i verk før resultatene av undersøkelsen til Kommunal- og moderniseringsdepartementet (se over) er klare.