Høringsinnspill fra Fagforbundet

Høring: En forsterket arbeidslinje - flere i jobb og færre på trygd
Innspillsdato:

Innspill fra Fagforbundet til Meld.St. 33 (2023-2024).

For Fagforbundet er dette en melding med gode grep for en styrket arbeidsmarkedspolitikk, og vi støtter at arbeidslinja ligger til grunn for regjeringens politikk. Vi mener regjeringens ønske om å få en målrettet og stabil tiltaksbruk der Arbeids- og velferdsetaten gis stabile rammer å forholde seg til, er et spesielt viktig grep. Det vil kunne øke virkningen av arbeidsmarkedstiltak i tider med høykonjunktur i samfunnet, og skaper en forutsigbarhet for ansatte ute på de lokale Nav-kontorene.  

I forlengelsen av dette er ungdomsgarantien et virkemiddel som kan bidra til økt inkludering av unge i arbeid og utdanning. Over tid har man sett på konsekvensene av at helse er inngangsporten til ytelser etter Folketrygdloven. Et tidsavgrenset ungdomsprogram med rett til statlig finansiert inntektssikring kan være et godt grep, og Fagforbundet støtter tanken om at unge skal få en rask overgang til arbeid og utdanning. Regjeringen fremhever at dette skal gi Nav-kontoret et nytt verktøy rettet mot unge med utfordringer, og at den nærmere konkretiseringen av forsøket, målgruppe og kriterier m.m. skal utredes nærmere. Fagforbundet vil her påpeke at det allerede nå brukes betydelig tid og ressurser på å vurdere hva som skal være riktig ytelse for den enkelte. Det må derfor sikres et tydelig grensesnitt for en ny ytelse slik at et nytt verktøy blir forenkling både for de ansatte og de unge det gjelder. I tillegg har Nav-kontorene allerede tilgang til et program etter Lov om sosiale tjenester, der kvalifiseringsprogrammet ikke har helse som en forutsetning for tett oppfølging og inntektssikring. Fagforbundet ønsker at det avklares hvordan ungdomsprogrammet skal skille seg fra kvalifiseringsprogrammet.  

Fagforbundet vil i denne sammenhengen fremheve betydningen av Inn i jobb, et samarbeid mellom KS, Nav og hovedsammenslutningene i kommunal sektor som har pågått siden 2021 og videreført ut 2027. Dette er et innsatsområde som gir flere unge fotfeste i arbeidslivet gjennom utdanning og arbeid i kommunen eller fylkeskommunen, og bygger på kunnskap, lokal innsats og samarbeid tilpasset behovet i den enkelte kommune og fylkeskommune. 

Partssamarbeid er en forutsetning for å lykkes med inkludering i hele arbeidslivet, og i kommunal sektor har partssamarbeidet også bidratt til å avklare hindre for å få de unge tilsatt i ordinære stillinger og gitt et handlingsrom for inkludering.