INNSPILL FRA FORANDRINGSFABRIKKEN TIL MELD. ST. 29
Takk for muligheten til å gi innspill til fosterhjemsmeldingen. Dette er en viktig melding for barn og unge som bor i fosterhjem.
Fosterhjemsmeldingen må sikre forspliktelsen til å høre grupper av barn
Barnekonvensjonen forplikter regjeringen og Stortinget til å høre grupper av barn når tiltak, satsinger, lovverk og andre rammer lages. Dette gjelder også fosterhjemsmeldingen. I fosterhjemsmeldingen ser FF i liten grad svar fra grupper av barn, og heller ikke hvordan det er vurdert. Det gjør at Stortinget ikke kan vite om tiltak som blir foreslått i meldingen faktisk vil bidra til at barn i fosterhjem får riktig hjelp. Dette er en stor svakhet med meldingen.
I innspillet vil FF peke på noen tiltak som kan være i strid med det som er hovedsvar fra barn. FF ber derfor Stortinget legge spesielt merke til dette og enten stoppe forslagene eller vedta en merknad om at regjeringen henter inn svar fra grupper av barn for å utforme tiltaket på en måte som sikrer forpliktelsen etter barnekonvensjonen.
Kap 4 Fleire fosterheimar til barn som treng det
Foreslått: setje i gang fleire samarbeidsprosjekt mellom Bufetat og kommunar for rekruttering av fosterheimar i nærområdet
FFs innspill bygd på svar fra grupper av barn
Bra! I FFs undersøkelser svarer barn at de ønsker å bo i nærområdet sitt. Dette er viktig for tilhørighet og normalitet. Når barn bor i nærområdet kan de fortsette å gå på den samme skolen, være på idrettslaget med vennene sine og være i nærheten av den biologiske familien sin.
Foreslått: styrkje rekrutteringa av fosterheimar med minoritetsbakgrunn
FFs innspill bygd på svar fra grupper av barn
I FFs undersøkelser har barn forklart at det barn ikke som utgangspunkt skal bo i fosterhjem som har bakgrunn fra samme land som dem. Foreldrene kan ha brukt kultur eller religion som begrunnelse for å gjøre noe som har gitt barnet traumer. Å flytte dem i et hjem fra samme kultur kan bidra til mye utrygghet og redsel. Bygd på disse svarene må det ikke være en automatikk i at barn med bakgrunn fra andre land skal flyttes i fosterhjem med samme bakgrunn. Hensynet til foreldrenes kultur, må aldri gå på bekostning av barnet. Hvor et barn skal flyttes, må vurderes i hvert enkelt tilfelle, og barnet må få uttale seg om dette.
Kap 5 Betre oppfølging av fosterheimar, barn og foreldre
Foreslått: at barn skal kunne klage til barneverns- og helsenemnda når barnevernstenesta har fatta vedtak om å flytte dei etter barnevernslova § 5-5
FFs innspill bygd på svar fra grupper av barn
Forslaget er viktig for å gi barn bedre rettssikkerhet. FF heier på at alle barn får mulighet til å klage på flytting og at deres rettigheter styrkes når det tas så alvorlige beslutninger i barns liv.
Foreslått: etablere kompetansestøtteteam i Bufetat-regionane som kan tilby fag- og tiltaksstøtte til kommunane, gjennom å støtte opp under og supplere arbeidet til barnevernstenesta ut frå dei konkrete behova til barnet og fosterheimen
Foreslått: at Bufetat skal tilby tiltaksstøtte til ordinære fosterheimar i særlege tilfelle, i form av spesialiserte hjelpetiltak og rettleiing
FFs innspill bygd på svar fra grupper av barn
FF ber Stortinget lage en merknad om at Bufetat må sikre at svar fra grupper av barn er en sentral del av grunnlaget når tiltaksstøtte lages.
Foreslått: ta inn ei føresegn i barnevernslova som regulerer barnevernstenesta sitt høve til å stanse samvær som er fastsette av nemnda eller domstolen
FFs innspill bygd på svar fra grupper av barn
FF ber om at Stortinget legger inn en merknad om at barn skal kunne stanse samvær i opp til 8 uker. Når barn blir tvunget til samvær, kan det få store konsekvenser. Det kan ødelegge forholdet til foreldrene, barn kan miste tillit og slutte å si meningen sin og barnevernet kan da ikke vite hvorfor et barn ikke vil på samvær. Terskelen som regjeringen foreslår er for høy og det er risiko for at barn må på samvær som er skadelig for dem. I Danmark har barn mulighet til å stanse samvær i opp til 8 uker, barn i Norge må få samme rettighet
Foreslått: etablere ei eiga etterutdanning i fosterheimsarbeid, retta mot tilsette i både statleg og kommunalt barnevern
FFs innspill bygd på svar fra grupper av barn
Vi ber om at Komiteen vedtar en merknad som stiller krav om at utdanningen må inkludere svar fra grupper av barn er sentral del av etterutdanningen
Kap 6.2.4
FFs innspill bygd på svar fra grupper av barn
Fosterforeldrenes klagerett må ikke gå på bekostning av barns rettigheter. Det er bra at fosterforeldre får klagerett så lenge det gjøres på en trygg måte for barn. Barn må få vite at fosterforeldrene klager og de må få si hva de tenker om det. Hvis barnet ikke ønsker å bo i fosterhjemmet må klagen avvises. Barn må ikke tvinges til å bo i et fosterhjem de ikke ønsker å bo i.
FF ber om at Komiteen vedtar en merknad om at det presiseres at fosterforeldrenes klage må avvises dersom barnet motsetter seg å bo i fosterhjemmet.
Kap 6.4.3
FFs innspill bygd på svar fra grupper av barn
Forslaget vil gjøre det mulig for flere barn å føle at de hører til i en vanlig familie. Kunnskap fra barn i fosterhjem er tydelig på at det å bo i fosterhjem må være mest mulig likt som å bo i en «vanlig» familie. Barn og ungdommer som har hatt det vondt, trenger å bo i noe som er mest mulig likt et hjem, fosterforeldre som bryr seg om dem og gjør det trygt - og som ser det beste i dem. Barn som bor i fosterhjem vil bli behandlet som andre barn, for å føle seg minst mulig annerledes.
FF ber om at Komiteen vedtar en merknad om at ordningen må sikre barnets rettigheter i tråd med bvl. §§ 1-3 og 1-4 og at barn som har fylt 12 år må samtykke.
Kap 9.3.2
For å kunne ivareta Norges forpliktelse etter barnekonvensjonen til å høre grupper av barn, er det viktig at dette ivaretas i storsatsingen med grunnmodell for hjelpetiltak.
FF ber om at komiteen vedtar en merknad om at “I implementeringsfasen av grunnmodell for hjelpetiltak skal Bufdir systematisk innhente synspunktene og tilbakemeldinger fra grupper av barn som berøres av tiltak etter grunnmodellen. Det skal rapporteres på hvordan synspunktene og tilbakemeldingene bidrar til å videreutvikle grunnmodellen”
Kap 9.3.3
FFs innspill bygd på svar fra grupper av barn
Forandringsfabrikken støtter at kommunale botiltak skal kunne brukes som tiltak ved omsorgsovertakelse. Ungdommer har helt siden 2009 bedt om å bo steder som kjennes mer normale. Nå har Norge sjansen til å lage noe som er både trygt og nyttig for barn. FF ber om at Stortinget ber regjeringen om å foreslå kommunale botiltak som tiltak ved omsorgsovertakelse.
Komiteen vedtar i merknad at ytterligere utredning av tiltaket og målgruppen bygger på svar fra grupper av barn tiltaket berører.
Forandringsfabrikken mener det er viktig at målgruppen for kommunale botilbud er så bred så mulig, bygd på svar fra grupper av barn kan målgruppen være:
- Unge som har bodd lenge “på kanten” av god nok omsorg
- Unge som må flytte fra fosterhjem eller institusjon
- Unge som ikke får det bedre av å bo i fosterhjem eller på institusjon
- Unge som vil flytte fra institusjon før de er fylt 18 år
- Unge som utfordrer voksne og som har smerteuttrykk
- Unge som strever med rus, men som ikke aktivt ruser seg