Høringsinnspill fra Apotekforeningen

Høring: Statsbudsjettet 2025 (kapitler fordelt til helse- og omsorgskomiteen)
Innspillsdato:

Høringsinnspill fra Apotekforeningen

Voksenvaksinasjonsprogram 

Apotekforeningen støtter at regjeringen nå innfører et voksenvaksinasjonsprogram. Det er et etterlengtet forebyggende helsetiltak. 

For å nå målene om vaksinasjonsdekning i programmet, må det være så enkelt som mulig for de som er anbefalt å ta vaksine å vaksinere seg. 

I 2023 satte apotekene i Norge ca. 400 000 vaksiner – vaksiner som uten apotekenes innsats hadde måttet bli satt et annet sted i helsetjenesten. 1 av 6 influensavaksiner ble satt i apotek. Apotekene har: 

  • Etablert kvalitetssystem for vaksinasjon 
  • Kvalifisert bemanning, som har opplæring og erfaring med vaksinasjon 
  • Tilgjengelighet i hele landet 
  • Åpningstider som gjør at de som ønsker å ta vaksiner har mulighet til å få tatt disse utenfor normal arbeidstid – og legekontorenes normale åpningstid.  

Ved å gi farmasøyter i apotek mulighet til å rekvirere flere vaksiner og inkludere apotekene i voksenvaksinasjonsprogrammet, kan vi øke vaksinasjonsdekningen og redusere sykdomsbyrden i samfunnet.  

Farmasøyter i apotek kan i dag rekvirere vaksiner mot Covid-19 og influensa, og helsepersonell i apotek setter i tillegg mange vaksiner rekvirert av leger. Dersom apotekfarmasøyter kunne rekvirere alle ikke-levende vaksiner som f.eks. i Frankrike, kunne vi bidratt til at langt flere vaksinerer seg. Vaksinasjon er nå en vanlig tjeneste i mange land i hele verden og apotekene i Norge er klare til å påta seg en tilsvarende rolle.  

Rekvireringsrett for alle apotekfarmasøyter gir ikke økte offentlige utgifter, men det øker vaksinasjonsgraden, bidrar til færre sykdomstilfeller og derigjennom også til redusert antibiotikabruk. Her er apotekene klare til å bistå både nasjonale helsemyndigheter, kommuner og den enkelte innbygger. 

 

Oppfølging av anmodningsvedtak nr. 756 

I Prop 1S refereres det også til oppfølging av anmodningsvedtak nr. 756, 5. juni 2023 Apotekenes rolle i vaksinasjonsarbeidet:   

«Stortinget ber regjeringen se på hvordan apotekenes rolle i vaksinasjonsarbeidet kan styrkes, blant annet for å øke vaksinasjonsgraden i befolkningen og sikre riktig legemiddelbruk. Stortinget ber regjeringen komme tilbake på egnet måte.» 

I budsjettproposisjonen står det at «Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget om oppfølging av vedtaket i forbindelse med arbeidet med å etablere et voksenvaksinasjonsprogram.» (Prop 1S for Helse- og omsorgsdepartementet, side 46.)  

Apotekforeningen mener at det å sikre rekvireringsrett for flere vaksiner for apotekfarmasøyter vil være en fornuftig og provenynøytral oppfølging av anmodningsvedtaket, som kan bidra til bedre folkehelse i Norge. 

 

Apotekenes avanse 

Direktoratet for medisinske produkter (DMP) gjennomfører nå en evaluering av apotekavansen, et arbeid som gjøres hvert fjerde år.  

Apotekavansen er inntektene apotekene får av resepthåndtering og utlevering av reseptlegemidler. Disse inntektene er avgjørende for å sikre trygg distribusjon av legemidler, og å gi innbyggerne i hele landet god tilgang på legemidler og farmasøytisk veiledning.  

Apotekavansen har vært uendret siden 2018, og blir ikke inflasjonsjustert. Siden 2018 har imidlertid kostnadene for apotekene i Norge økt kraftig, samtidig som lav kronekurs har gjort innkjøp av varer fra utlandet mye dyrere. I tillegg gjennomfører apotekene nå omfattende IT-investeringer, som kommer det norske fellesskapet til gode, men uten noen offentlig støtte. Regjeringen sørger for at andre helseaktører som sykehusene, blir kompensert for økte priser og lønninger, men overser apotekene. I sum betyr dette at mange apotek i Norge sliter.  

Dette ble ekstra tydeliggjort i fjor: 2023 var første år i moderne tid at antallet private apotek i Norge gikk ned, på tross av at rekordhøy økning i legemiddelbruk og en sterk norsk økonomi ellers. Det er vanskelig å se at denne nedgangen kan ha annen årsak enn at apotekenes rammevilkår er svært krevende.  

DMPs anbefaling til eventuelle endringer vil bli oversendt HOD høsten 2024, og eventuelle endringsforslag blir så del av departementets budsjettprosess. Det er avgjørende for apotekenes fremtidige økonomiske bærekraft at et resultat av denne prosessen minst blir at apotekenes avansesatser prisjusteres årlig.