Innspill til Statsbudsjettet 2025
Til Kap 2426, Post 71: Siva, Tilskudd til testfasiliteter, har Oslo Cancer Cluster følgende innspill:
Helsekatapult i 2025
I forslaget til statsbudsjett står det at regjeringen har mottatt en rapport fra Siva, Innovasjon Norge og Forskningsrådet med anbefaling for norsk legemiddelproduksjon og norsk helsekatapult. Regjeringen vil komme tilbake til hvordan rapporten følges opp.
I rapporten det henvises til, anbefales en ny helsekatapult med fasiliteter og kompetanse innenfor alle de tre produktområdene legemiddelproduksjon, medisinsk utstyr og digital helse. Videre anbefales etablering av et nytt senter som får ansvar for å utvikle tilbud innen legemiddelproduksjon, og koordinere eksisterende tilbud fra katapultsentrene Future Materials, Manufacturing technology og Digicat. Sammen med klyngeinitiativet HealthCatalyst, som helseklyngene står bak sammen, bør katapultsentrene styrkes og utvides ut over dagens nivå.
Til tross for disse klare anbefalingene, er det ingen midler avsatt til å starte opp en ny helsekatapult i 2025.
Kreftforeningen mener det er såpass viktig å få på plass en helsekatapult i 2025, at de er villige til å ta del i spleiselaget for finansieringen av ordningen. Vi i Oslo Cancer Cluster, sammen med de andre helseklyngene, ønsker selvsagt også å bidra til en løsning for å få en helsekatapultutlysning ut i første halvdel av 2025.
Vi ber komiteens medlemmer om å mobilisere for et anmodningsvedtak om midler til helsekatapult i revidert budsjett.
Privat kapital bør matches
Regjeringens strategiarbeid på helsenæring i 2023 og 2024 har resultert i et veikart og en eksportsatsing – og stor begeistring fra næringen. Med begeistringen følger en vilje til å trå til. Derfor er det ekstra skuffende å se hvordan helsenæringssatsingen fullstendig mangler kapital i forslaget til statsbudsjett for 2025.
Betydelige private midler strømmer inn i norsk helsenæring. Bare i utbyggingsprosjektene ved Campus Radiumhospitalet ligger det nå an til en investering på to milliarder kroner fra Oslo Science Hub, i tillegg til over en halv milliard kroner i investeringer fra selskapet Thermo Fisher Scientific til etablering av to internasjonale forskningssentre.
Offentlig finansiering er avgjørende for å sikre at forskningen og utviklingen svarer ut samfunnets behov for tilgjengelige og effektive behandlinger. Uten en betydelig økning i statlig investering risikerer vi at Norge sakker akterut i den globale konkurransen, til tross for det sterke private engasjementet.
Når private aktører er villige til å investere milliarder for å fremme forskning og innovasjon, mener vi at staten også bør øke sin innsats for å dra nytte av denne utviklingen.
Myndighetene bør kunne matche de private investeringene med tilsvarende offentlig støtte. Dette vil ikke bare styrke forskningsmiljøene, men også sikre at de medisinske gjennombruddene kommer hele befolkningen til gode, og gi norsk helsenæring noe mer matnyttig enn papirstrategier.