Høringsinnspill fra Samskipnadsrådet

Høring: Statsbudsjettet 2024 (kapitler fordelt til utdannings- og forskningskomiteen)
Innspillsdato:

Samskipnadsrådets innspill til Statsbudsjettet 2024

Samskipnadsrådet vil takke for muligheten til å uttale seg i høringen knyttet til Statsbudsjett for 2024. For oss er særlig midlene knyttet til kapittel 270 post 74 Studentvelferd og post 75 studentboliger relevant.

Regjeringens forslag: Kap. 270 Studentvelferd, post 74

  • - Post 74 Tilskot til velferdsarbeid o.a: 69 400 000

Samskipnadsrådets forslag: Kap 270 Studentvelferd, post 74

  • - Post 74 Tilskot til velferdsarbeid o.a: 83 000 000 

Regjeringens forslag: Kap. 270 Studentboliger

  • Post 75 Tilskot til bygging av studentbustadar:
  • Kostnadsramme pressområder: 1 513 800
  • Kostnadsramme ikke-pressområder: 1 513 800
  • Tilskuddssats pressområder: 419 800
  • Tilskuddssats ikke-pressområder: 358 300

Samskipnadsrådets forslag: Kap. 270 Studentboliger

  • Tilskuddssats skal være 40% av kostnadsrammen. Det tilsvarer 605 520 kr i tilskuddssats.
  • Avskaffe skillet mellom pressområder og ikke-pressområder og ha en samlet tilskuddssats minimum tilsvarene nivået foreslått av regjeringen for press-områder.
  • Forskrift om tilskudd til studentboliger §3 endres slik at det åpnes for tilskudd til oppgradering av studentboliger.

Studentvelferd

Tilskuddet til velferdsarbeid i post 74 omfatter støtten til studentsamskipnadens tilbud til studentvelferd og tilskuddet til studentenes landsomfattende interesseorganisasjoner. I 2023 kuttet regjeringen i velferdstilskuddet. Dette går direkte ut over etablerte helse- og mestringstilbud, et tilbud som er viktig for mange studenters mulighet til å gjennomføre studier. I regjeringens forslag til statsbudsjett foreslås det å videreføre fjorårets kutt i tilskuddet til samskipnadenes velferdsarbeid. Det betyr at nivået på både velferdstilskuddet og helsedirektoratets prosjektmidler er redusert til et nivå som er lavere enn før pandemien.

Velferdstilskudd 2019-2024 – ikke KPI-justert

  • 2019: 80 579 905
  • 2022: 87 428 000
  • 2023: 63 088 000
  • Foreslått 2024: 69 400 000

Velferdstilskuddet har hatt en realnedgang på over 25 millioner fra 2019 til 2024, som tilsvarer en nedgang på 27%. De direkte konsekvensene av disse kuttene er kutt i samtaletilbud, kurstilbud og lavterskel aktiviteter, eksempelvis gjennom tilrettelegging for studentfrivilligheten. Alternativt, dersom studentene ønsker at tilbudene skal bli opprettholdt så må de selv betale for det ved økt semesteravgift.  

Studentsamskipnadene spiller en viktig rolle i å tilby lavterskel tjenester for å forebygge psykisk uhelse og ensomhet blant studenter. Samskipnadsrådet mener at velferdstilskuddet som et minimum må justeres opp på samme nivå som før pandemien og prisjusteres.

Studentboliger

I statsbudsjettet for 2023 ble kostnadsrammen til studentboligbygging økt opp til 1 450 000 kr for både pressområder og ikke-pressområdet. Dette for å ta hensyn til en betydelig økning i byggekostnader, og for å sikre realisering av viktige studentboligprosjekter. Tilskuddssatsen fulgte ikke etter, og tilskuddsandelen ble reelt kuttet med 10 prosent. I regjeringen sitt forslag til statsbudsjett for 2024 er det kun foreslått en KPI-justering av kostnadsrammen og tilskuddet.

Boligutgifter er de største utgiftene i studentbudsjettet. Det er bra for studenters psykiske helse å minske økonomiske bekymringer knyttet til boutgifter. Tilskuddssatsen fra staten til studentboligbygging har ett formål – å bidra til at flere studenter kan bo i rimelige studentboliger. Samskipnadsrådet mener staten må ta sin del av spleiselaget og øke tilskuddssatsen for å sikre en fortsatt lav husleie for studenter som bor i studentboliger.

I Samskipnadsrådets forslag til økt tilskuddssats legger vi til grunn at skille mellom pressområder og ikke-pressområder fjernes. Vi mener også at fremtidig justering av rammene for studentboliger skal reguleres etter SSBs byggekostnadsindeks for bustader. Det vil si at kostnadsrammen oppdateres hvert år og følger prisutviklingen.

Per dags dato gis det ikke tilskudd til oppgradering av boligmasse, totalrenovering av bygg som har overgått sin tekniske levetid. Konsekvensen er en høyere husleie for studentene når samskipnadene må oppgradere byggene til dagens standard.  Dagens ordning lager sterkere incentiver for å rive eldre studentboliger og bygge nytt, framfor å oppgradere boligene. Dette gjør studentboligbygging mindre klimavennlig. For å kunne ivareta de studentboligbyggene som allerede eksisterer og gi de ny levetid, så er det nødvendig med tilskudd til oppgradering av studentboliger. 

På vegne av Samskipnadsrådet

Amalie Lunde, nestleder