Høringsinnspill fra Virke til Folkehelsemeldinga -Meld.St.15 (2022-2023)
Virke takker for muligheten til å komme med innspill til Helse- og omsorgskomiteens behandling av Meld. St. 15 (2022-2023) Folkehelsemeldinga. Nasjonal strategi for utjamning av sosiale helseforskjellar.
Virke representerer om lag 25 000 virksomheter med mer enn 300 000 ansatte i handels- og tjenestenæringen. Mange av Virkes medlemmer tilhører bransjer som har en viktig rolle i folkehelsearbeidet, som f.eks.:
- Frivillige organisasjoner
- Apotek
- Treningssenterbransjen
- Kultursektoren
- Dagligvare- og servicehandel
- Ideelle sykehus og ideelle virksomheter som har avtaler med kommuner og RHF
- Helsenæringen
Virke har tre hovedbudskap til komiteen i behandlingen av folkehelsemeldingen:
1. Det helsefremmende og forebyggende arbeidet må skje på alle samfunnsområder, også områder utenfor offentlig sektor, blant annet i arbeidslivet.
Virke mener det er positivt at meldingen så klart gir uttrykk for at frivillig sektor og private aktører er viktige i folkehelsearbeidet, og at helsenæringens rolle trekkes fram. Vi savner imidlertid at dette i tilsvarende grad kommer til uttrykk i de konkrete forslagene og tiltakene i meldingen. Virke mener at det ligger et uforløst potensial i tettere samarbeid om folkehelse med både privat næringsliv og hele bredden av frivilligheten. Når det gjelder frivillig sektor og frivillige organisasjoners viktige rolle i folkehelsearbeidet viser vi til Frivillighet Norge sitt høringsinnspill til komiteen.
Virke støtter etableringen av et folkehelsepolitisk råd, og ser fram til en arena hvor næringslivsaktører sammen med frivillig sektor kan bidra aktivt. Vi vil oppfordre til å involvere bredden av aktører i næringslivet; treningsbransjen, apotek, dagligvarebransjen og gründer- og teknologivirksomheter.
Virke mener at det er nødvendig med tiltak som når store grupper i befolkningen, slik som tiltak for sunnere kosthold, mer fysisk aktivitet, røykfrihet mv. Når det gjelder kosthold har dagligvarebransjen satt i verk en rekke tiltak som når store befolkningsgrupper. Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold har samlet bransjen og myndighetene, og avtaleperioden ble nylig utvidet til 2025. For røykere vil en overgang til røykfrie alternativer kunne redusere skadepotensialet betraktelig. Skal vi få flere til å gå over på mindre skadelige produkter, må disse produktene finnes der forbrukerne i dag kjøper sigaretter. Fysisk aktivitet må skje på en rekke arenaer for å nå alle grupper i befolkningen. Dessverre er omtalen av treningsbransjen som folkehelsearena utelatt i folkehelsemeldingen, til tross for at det er over 1300 treningssentre i Norge, og at 31 prosent av befolkningen over 16 år i 2021 hadde trent på et treningssenter. Dette bør inn i det videre arbeidet med meldingen.
Virke støtter målet om å unngå markedsføring av usunn mat og drikke overfor barn. I denne sammenheng er Matbransjens faglige utvalg (MFU) et viktig verktøy som bør videreføres og gjøres enda bedre kjent. Folkehelsemeldingens omtale av ordningen er beklageligvis både mangelfull og misvisende, noe komiteen kan lese mer om i innspillene fra Virke dagligvare, Virke servicehandel og innspillet fra MFU selv. MFU har behandlet over 300 klager og erfaringen er at bransjen retter seg etter MFUs vedtak. Muligheten for dagligvareaktører til å be om råd og forhåndsavklaring er også en sentral del av ordningen som bidrar til at mye uønsket markedsføring aldri ser dagens lys. Virke mener at myndighetene bør gå i dialog med MFU og bransjen om hvordan ordningen kan videreutvikles og styrkes.
Vi viser for øvrig til utdypende høringsinnspill fra Virke aktiv helse og felles høringsinnspill fra Virke dagligvare og Virke servicehandel.
2. Virke støtter budskapet om at arbeid er en viktig premiss for god helse.
I inkluderingsarbeidet (3.4.2) vil vi spesielt trekke fram handels- og tjenestenæringene, servicehandelen og dagligvarebransjen, som har fokus på inkludering og arbeidstrening. Mange unge starter sin arbeidskarriere her. Virke savner en enda tydeligere omtale av arbeidsplassen som folkehelsearena (3.3.4). Norge har det høyeste sykefraværet i OECD. Forskning viser at arbeidsplassen også kan fungere som en helsefremmende arena, og dermed redusere sykefraværet.[1] Viktige faktorer er mestring, at de ansatte har de ressursene de trenger for å gjøre det de skal og der de føler seg engasjerte og motiverte. Studier viser også at trening på arbeidsplassen hadde en god effekt på psykisk helse.[2]
Meldingen bebuder en vurdering av rollen til spesialisthelsetjenesten og RHFene i det helsefremmende arbeidet (10.2) i tilknytning til revisjon av folkehelseloven. Virke bidrar gjerne inn i dette arbeidet. Våre ideelle sykehus og ideelle virksomheter i spesialisthelsetjenesten har bred faglig kompetanse på dette.
3. Kommunene trenger flere aktører å spille på i sin «verktøykasse» for bedre folkehelse.
Virke foreslo i innspill til HOD en lokalmiljømodell for folkehelse, og støtter derfor meldingens budskap om at det helsefremmende arbeidet i nærmiljøet og lokalsamfunnet bør skje i samarbeid mellom kommunen, frivillige organisasjoner, private og brukerorganisasjoner. Vi viser til Frivillighet Norge sitt innspill for hvordan frivilligheten kan bidra i dette.
I folkehelsemeldingen bebudes en revisjon av folkehelseloven, og hvordan loven kan skape gode rammer for at kommunene i større grad legger til rette for samarbeid med frivillig sektor. Virke mener at dette også må omfatte samarbeid med lokalt næringsliv som apotek, treningssentre, dagligvareaktører m.m. En mulig løsning kan være lokale folkehelsepolitiske råd, etter modell av det foreslåtte nasjonale rådet.
Virke har følgende forslag til merknader:
«Arbeidsplassens rolle som folkehelsearena er viktig, og komiteen ber regjeringen løfte fram arbeidsplassen som en helsefremmende arena. Viktige faktorer er mestring, at de ansatte har de ressursene de trenger for å gjøre det de skal og der de føler seg engasjerte og motiverte. Komiteen mener dette perspektivet bør integreres i regjeringens videre folkehelsearbeid»
«Komiteen ber regjeringen sikre at det nye folkehelsepolitiske rådet blir etablert med aktører som representerer hele bredden av næringslivet, i tillegg til bredden i frivillige organisasjoner».
«Komiteen ber regjeringen i revisjon av folkehelseloven også vurdere hvordan loven kan skape gode rammer for at kommunene i større grad legger til rette for samarbeid med frivilligheten og med private aktører»
Vi takker igjen for muligheten til å komme med innspill, og kontaktes gjerne for mer informasjon eller spørsmål. Kontaktperson: Bransjeleder Vibeke Johnsen, vibeke.johnsen@virke.no, 97038830
[1] https://munin.uit.no/handle/10037/23916
[2] Trening på arbeidsplassen kan hjelpe mot angst (psykologisk.no)