Fattigdommen går ikke ned, til tross for mange års innsats. Andre grep kreves.
Kirkens Bymisjon har ropt et varsko i mange år over stadig økende fattigdom i Norge. En fattigdom som også rammer mange barn.
Familiefattigdom i Norge har nesten firedoblet seg de siste 20 årene. I 1999 vokste 3 prosent (1 av 25 barn) i Norge opp i «vedvarende lavinntekt. I 2020 har dette økt til 12 prosent, og gjelder 115.000 barn. Det er på tide med politiske tiltak som bidrar til å snu tendensen, gjennom å øke inntektsnivået til barnefamilier.
Vi ser at årets statsbudsjett har en rekke grep som kan virke positivt inn for familier med dårlig råd, blant annet forslaget om gratis barnehage for barn nummer tre og økt støtte til SFO. Men for å redusere fattigdom trenger familiene mere penger for å forsørge seg. Kirkens Bymisjon er økende urolig for at pengene i den enkelte familie ikke strekker til og vi ser stadig nye familier og flere foreldre som kommer til våre tiltak, blant annet for å få gratis mat. Derfor mener vi at det nå er avgjørende med politiske tiltak som gir familiene mere penger i lommeboken, slik at de bla har råd til mat og klær.
Programkategori 11.10 Familie og oppvekst:
Kap. 845 Barnetrygd
Betydningen av barnetrygden for familiers økonomi har blitt betydelig redusert i realverdi over tid siden den ikke har fulgt prisveksten i samfunnet.
Barnetrygden for barn 0-6 år har økt, noe som har gitt positivt utslag på fattigdomsstatistikken. Færre barn under 6 år vokser nå opp i en lavinntektsfamilie, mens tendensen er motsatt for barn over seks år. Da kuttes barnetrygden med rundt en tredjedel, noe som tilsvarer drøyt 600 kroner i måneden. Det betyr at foreldre får utbetalt 7500 kroner mindre i barnetrygd i året. Kostnader for barn over 6 år utgjør en stor del av familieøkonomien og barnetrygden trengs like mye for de eldre barna, som de yngste. Det blir ikke billigere å ha barn med årene. Barnetrygden bør derfor økes for alle barn, 0-18 år.
Det er dokumentert at det enkeltgrepet som vil bidra mest til å løfte barn ut av fattigdom er å øke barnetrygden og vi ber derfor komiteen ta nødvendige grep for å gjøre nettopp dette.
Kirkens Bymisjons forslag til merknad til Programkategori 11.10 Familie og oppvekst: kap 845 Barnetrygd
Komiteen anmoder Stortinget å
- øke barnetrygden for barn over 6 år.
- prisjustere barnetrygd for alle. Økningen som kom i 2019 var den første siden 1996. Det bør utvikles en mekanisme som sikrer at barnetrygd automatisk prisjusteres årlig for å hindre at den i realiteten blir mindre verdt når priser i samfunnet øker.
Kap. 846 Familie- og oppveksttiltak
Ungdomsløftet
Kirkens Bymisjon merker seg satsningen Ungdomsløftet til denne regjeringen og mener det er et godt grep å målrette og fokusere mer på at stadig flere unge opplever det vanskelig å delta i samfunnet og faller utenfor skole og jobb. Det er tre departement som får tildelt midler til denne satsningen: Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet og Kunnskapsdepartementet. Kirkens Bymisjon etterlyser Barne- og familiedepartementet i dette samarbeidet da det å satse på at ungdom klarer å fullføre videregående skole vil ha en langsiktig positiv effekt på fattigdomsreduksjon.
I 2019 startet Kirkens Bymisjon tiltaket Ung på dagtid, som er en fleksibel opplærigsarena for ungdom som står i fare for, eller har droppet ut av skolen. Vi har gode resultater, men når ikke ut til alle som trenger det. Erfaringene våre viser at det er et stort og udekket behov for slike tilbud. Derfor er vi glade for at det kommer en slik satsning. Det bør settes av øremerkede midler til flere piloter og prosjekter som kan utforske ulike modeller slik som for eksempel ung på dagtid, i regi av frivillige organisasjoner da vi kan ha en særegen rolle overfor unge som ofte mangler tillit til både skole og hjelpeapparat. Slik kan vi bygge bro mellom de unge og systemene rundt. Selvfølgelig i tett samarbeid med hjelpeapparatet.
Kirkens Bymisjons forslag til merknad til Kap. 846 Familie- og oppveksttiltak
Komiteen anmoder Stortinget at
- Ungdomsløftet blir en langsiktig satsning.
- Ungdomsløftet også forankres i Barne- og familiedepartementet, da det handler om barns oppvekst og fremtid, og forebygging av sosialt og økonomisk utenforskap i voksenlivet.
Programkategori 11.20 Barnevern:
Kap. 855 Statlig forvaltning av barnevernet
Vi viser her til insnpillet til Ideelt barnevernsforum, men ønsker særskilt at komiteen sikrer forutsigbare rammer for ideelle sentre for foreldre og barn. Da ideelle sentre for foreldre og barn står uten avtale 1.januar 2023
Ideelle har i en årrekke tilbudt spesialiserte tjenester til utsatte sped- og småbarn og deres familier gjennom sentre for foreldre og barn. Tilbudet består av kartleggings- og utredningsarbeid kombinert med foreldrestøtte/-veiledning gjennom døgntilbud med 3 måneders varighet. Ideelle har lang erfaring fra feltet. De fem ideelle sentrene som drives i dag representerer ca 25% av det samlede tilbudet på området. Etter en forutgående anbudskonkurranse i 2020 forbeholdt ideelle aktører, inngikk Bufdir rammeavtaler med de ideelle som løper fram til 31.12.2022. Bufdir varslet i slutten av august at de skulle igangsette en ny anskaffelsesprosess, men uten nærmere tidsangivelse. Fortsatt venter de ideelle på nærmere informasjon fra Bufdir. Dette er svært lite tilfredsstillende og er bare egnet til å skape unødig uro for hva som skjer med tjenestetilbudet når vi passerer årsskiftet og sentrene står uten avtale.