Samskipnadsrådets høringsnotat til ny Barnehagelov
Innledning
Samskipnadsrådet er samarbeidsorganet for landets 14 studentsamskipnader, som tilbyr et bredt omfang av velferdstjenester til om lag 273 000 studenter. Studentsamskipnadene er ideelle private aktører som sørger for at studentene får et helhetlig tjenestetilbud spesielt tilpasset studiesituasjonen. Vi takker for muligheten til å delta på høring om ny barnehagelov. Tidligere har Samskipnadsrådet gitt tilbakemelding til komiteen og departementet at vi har behov for unntak fra disse endringene i barnehageloven for å kunne fortsette å tilby et like godt studenttilpasset barnehagetilbud til barn av studenter.
Samskipnadsrådet ber om unntak fra forslaget om å organisere alle studentbarnehager som et selvstendig rettssubjekt, og dermed også forslagene om forbud mot å drive annen virksomhet innenfor rettssubjektet og forbud mot å kunne ta opp lån andre steder enn i banken.
Samskipnadens formål
Samskipnadenes formål og oppgaver er regulert igjennom en egen lov[1] og forskrift[2]. De sier at en studentsamskipnads har til oppgave å ta seg av studentenes velferdsbehov ved det enkelte lærested. Enhver studentsamskipnad er et eget rettssubjekt og ingen har anledning til å ta ut utbytte av et eventuelt overskudd. Det er videre fastsatt i forskrift om studentsamskipnader at vi i regnskapet skal vise hvordan eventuelle overskudd kommer studentene til gode.
12 av 14 samskipnader tilbyr barnehage til studenter med barn. Samskipnadenes studentbarnehager eksisterer for å tilby en barnehagetjeneste som er tilpasset studenters livssituasjon under studietiden. Studentbarnehager er i tillegg et utdanningspolitisk virkemiddel for å sikre at personer kan begynne å studere selv om de har barn eller får barn underveis i studiet og samtidig fullføre sin utdanning.
Forslag om at hver barnehage er et selvstendig rettssubjekt
Konsekvenser av forslaget
Økonomiske konsekvenser. Vi trenger mer tid for å regne på hva dette vi koste. Vi vet at det vil bli en større engangskostnad ved utskillelse av barnehagene som eget selskap og det vil også bli økte administrative kostnader. Dette betyr at vi må bruke mer penger på administrasjon / fellesutgifter og at det blir mindre igjen til den daglige driften.
Endringen vil ikke ramme små enkeltstående barnehager, fordi de allerede er egne selskap og heller ikke de store kjedene som har større stordriftsfordeler og flere barnehager å fordele kostnadene på. Vi frykter at det er de mellomstore barnehagedriverne, som samskipnadene, som vil bli rammet hardest av dette.
Studentbarnehagenes viktige rolle for studenter med barn i barnehagealder svekkes. Studentbarnehagene har et todelt mandat – både etter barnehageloven, men også etter samskipnadsloven, da vi bidrar til lik rett til utdanning. Mye av merverdien med studentbarnehagene vil bli svekket og med det ramme studenter med barn. Vi frykter at det kan gå ut over de studentrettede tiltakene flere av studentbarnehagene har. Eksempler på studentrettede tiltak som kan bli svekket med bakgrunn i svekket økonomi kan være lave kostpriser (sunn og god mat til studentbarn tilberedt av en kokk til en lav pris), gode søskenmoderasjoner, lavere barnehagekontingent til studenter, fleksibel åpningstid (f.eks. når studenter er i obligatorisk praksis og har behov for å levere barnet litt tidligere eller hente litt senere enn normal åpningstid i en periode) og eksamensgaranti som gir studenter mulighet til å ta eksamen selv om barnet er sykt.
Det er uavklart om dette vil påvirke tilskuddene som samskipnadene i dag får fra KD basert på hvor mange barn av studenter som går i barnehagene (3.300, - pr studentbarn pr år). Dersom barnehagene skilles ut som egne selskap, så vil samskipnadene i realiteten ikke ha noen studentbarn.
Forbud mot å drive annen virksomhet
Vi er redd for at dette forslaget vil hindre studentbarnehagene å kunne sørge for gode studentrettede tiltak. Det står som unntak at barnehagene kan drive eller eie tilleggsvirksomhet som er nært tilknyttet barnehagevirksomheten og utgjør en mindre del av den totale virksomheten. Det er ulikt hvordan samskipnadene har organisert studentrettede tilbud, men det er viktig for Samskipnadsrådet at våre studentrettede tilbud kan være tilknyttet studentbarnehagene. Eksempler på studentrettede tilbud er;
- Eksamensgaranti. Et tilbud om barnepass på eksamensdagen dersom f.eks. barnet er sykt eller av andre årsaker ikke kan gå i barnehagen der barnet vanligvis går, barnet ikke har barnehageplass eller barnepasser er syk.
- Kulturverksted. Et tilbud utenom barnehagens åpningstid for studentforeldre uten stort nettverk på studiestedet som har behov for å lese / studere ekstra, eller av andre grunner trenger barnepass på kveldstid og/eller lørdager.
- Tilbud til barn som ikke har rett på barnehageplass. Flere studentbarnehager tar inn barn som ikke har rett på barnehageplass, det vil si de aller yngste barna, slik at studentforeldre ikke trenger å utsette studiene enda ett år fordi de ikke har barnehageplass.
Forbud mot låneopptak utenfor bank
For samskipnadene fremstår det veldig merkelig å byråkratisk at samskipnadene selv ikke skal kunne bidra med egenkapital i lån til barnehagene for å bygge nye barnehager eller å rehabilitere eksisterende barnehager.
På vegne av Samskipnadsrådet,
Hans Erik Stormoen
Styreleder