Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

EU/EØS-nytt

Stortingsbibliotekets nyhetsbrev til stortingsrepresentanter og ansatte i Stortinget.

Nyhetsbrevet inneholder et utvalg EU- og EØS-nyheter som kan være relevante for arbeidet i Stortinget. Eksterne kan også abonnere på nyhetsbrevet.

Avgrens utvalget

Velg år

Velg måned

Velg tema

Viser 8 treff

2023 - August

  • Policy-rapporter: Strategic Foresight Report, European Economic Security Strategi og Climate-Security Nexus

    Europakommisjonen har i løpet av sommeren lagt frem tre policy-dokumenter som analyserer ulike forhold ved EUs sikkerhet og økonomi. Strategic Foresight Report («Sustainability and wellbeing at the heart of Europe’s Open Strategic Autonomy») foreslår konkrete tiltak for å fremme en bærekraftig utvikling og imøtekomme sosiale og økonomiske utfordringer i EU. Meddelelsen European Economic Security Strategy foreslår et felles rammeverk for å vurdere EUs økonomiske sikkerhet på fire hovedområder: forsyningskjeder, kritisk infrastruktur, teknologisikkerhet og risiko for økonomisk avhengighet. Meddelelsen «New outlook on Climate-Security nexus» angir et nytt perspektiv på truslene som klimaendringer og miljøforringelse utgjør for fred, sikkerhet og forsvar og en europeisk ramme for å imøtekomme dem. Med meddelelsen sikter EU mot å integrere sammenhengen mellom klima, fred og sikkerhet i EUs utenrikspolitikk med en rekke tiltak på et bredt spekter av områder.

2022 - Mai

  • EP-vedtak om blå økonomi: bunntrål, mineralutvinning og alger

    Europaparlamentets vedtok 3. mai en egeninitiert rapport om fiskeri- og akvakultursektorens rolle i en bærekraftig blå økonomi. Under behandlingen ble forslaget om et forbud mot bunntrål i beskyttede havområder nedstemt (endret til et forbud mot skadelige fiskeriteknikker). Forslaget om å forby miljøskadelig utvinningsindustri slik som gruvedrift og utvinning av fossilt brensel i beskyttede områder fikk støtte. Rapporten understreker at alger er viktig for å oppnå målene i EUs grønne giv, og Parlamentet oppfordrer Europakommisjonen å vurdere løsninger for produksjon og bruk av alger, samt finansieringsmuligheter. Vedtaket i Parlamentet er ikke bindende. Kommisjonen varslet i sin strategi for en blå økonomi at den før sommeren skal legge fram en handlingsplan for å bevare fiskeressursene og beskytte marine økosystemer.

2022 - Februar

  • Ny «rom-pakke» for sikker sivil og militær kommunikasjon

    Norge deltar i EUs to romprogram, Galileo og Copernicus. Nå foreslår Europakommisjonen et tredje program – et satellittsystem for sikker kryptert kommunikasjon både sivilt og militært. Det skal gjøre EU mindre avhengig av andre land, hindre cyberangrep, gjøre høyhastighets bredbånd tilgjengelig i hele EU, og gi tilkobling til geografiske områder av strategisk interesse, som Afrika og Arktis. Målet er at det skal være i drift i 2028. Kostnadene er beregnet til 6 milliarder euro. Kommisjonen legger vekt på at det nye satellittprogrammet skal være en strategisk ressurs, og at den både har en sivil og militær kobling. Det åpnes for deltakelse fra tredjeland gjennom en internasjonal avtale. Deltakelsen vil være avhengig av koblingen disse tredjelandene har etablert med EU. Samtidig la Kommisjonen også fram en strategi for romtrafikkstyring.

  • Dansk utenrikspolitisk strategi og svensk EU-erklæring

    Den danske regjeringen har lagt fram en ny utenriks- og sikkerhetspolitisk strategi, omtalt som et verdikompass. Regjeringen mener at Danmark best fremmer sine interesser med verdier som målestokk, og at EU skal ta ledelsen i den globale verdikampen. I tillegg mener regjeringen at EU skal være en klimaunion med global slagkraft, ta større sikkerhetspolitisk ansvar, kunne stå mer alene og fremme en rettferdig og bærekraftig handelspolitikk. Regjeringen ønsker å invitere partiene i Folketinget til forhandlinger om en ny europapolitisk avtale. Den nye strategien skal danne rammene for forhandlingene. Det danske forsvarsforbeholdet omtales ikke i strategien. Den svenske regjeringen presenterte sin EU-erklæring for Riksdagen forrige uke. Den vil prioritere klimaomstilling, velferd og kampen mot kriminalitet.

2021 - Oktober

  • Plenumsmøte i Europaparlamentet

    Debatten om dei høge energiprisane i Europa hadde flest deltakarar på plenumsmøtet i Europaparlamentet førre veke. Jamvel om alle dei fire sentrumsgruppene støtter opp om vidare grøn omstilling, kan situasjonen i energimarknaden spele inn når detaljane i dei ulike framlegga i Klar for 55-pakken skal drøftast. På dagsorden sto også situasjonen i Kviterussland eitt år etter protestane, tilhøvet til USA og status for gjenreisingspakkene til Polen og Ungarn. Parlamentet vedtok med stort fleirtal ein rapport med tilrådingar til EUs arktiske politikk. Det var mange i debatten som tok til orde for meir EU i Arktis og meir Arktis i EU.

2021 - April

  • Høyring om Arktis i Europaparlamentet

    Utanrikskomiteen i Europaparlamentet vil neste veke legge fram eit første utkast til ein rapport om Arktis. Dette er eit innspel til Europakommisjonens melding om Arktis-politikk som er venta i oktober. I ei høyring i komiteen 13. april tok paneldeltakarane til orde for at EU bør opptre samla i Arktis og vere ein pådrivar for fortsatt multilateralt samarbeid i regionen. 

2020 - Oktober

  • Europakommisjonens arbeidsprogram for 2021

    Som ventet vil Europakommisjonen det neste året legge vekt på ny lovgivning som skal gjennomføre EUs grønne skifte og den digitale omstillingen. Samtidig skal koronakrisen håndteres, og det ventes flere initiativ på helseområdet, samt en handlingsplan for å gjennomføre den sosiale søylen. Blant de 86 initiativene er også en ny Arktis-strategi, en strategi om framtiden til Schengen-samarbeidet, og en oppdatering av den nye industristrategien for å ta hensyn til koronakrisen. I tillegg er det en rekke initiativ på finansområdet, samt tiltak knyttet til grunnleggende demokratiske prinsipper.

2020 - Februar

Motta EU/EØS-nytt

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg