EU/EØS-nytt - 31. januar 2025

Competitiveness Compass og rapport om EUs indre marked 2025 lagt frem | Offentlig høring om fire rettsakter om gjennomføring av Net Zero Industry Act | EPs saksordfører vil gi Kommisjonen økt myndighet i nytt investeringskontrollregelverk | Nytt regelverk for deling av helsedata vedtatt i EU

Competitiveness Compass og rapport om EUs indre marked 2025 lagt frem

Med meddelelsen «Competitiveness Compass» etablerer Kommisjonen økt konkurranseevne som et overordnet mål. Konkurranseevnekompasset bygger på anbefalingene i Draghi- og Letta-rapportene, og er en overordnet ramme for Kommisjonens arbeid for 2024-2029. Kompasset søker å kombinere industripolitikk, investeringer og reformer rundt en felles visjon, der en komponent forsterker den andre. Med handlingsplanen vil Kommisjonen gjenopplive en dynamisk økonomi i EU. «We have the political will. What matters is speed and unity. (…) All Member States agree on this. So, let's turn this consensus into action» sa Ursula von der Leyen da hun presenterte planen 29. januar. Kompasset fokuserer på tre hovedområder (i) innovasjon, (ii) avkarbonisering og konkurranseevne og (iii) reduksjon av EUs avhengighet og økt økonomisk sikkerhet. Kompasset omtaler en rekke initiativ (planer, strategier og rettsakter) på et overordnet nivå. Målet om økt konkurranseevne skal nås gjennom forenkling, fjerning av barrierer i det indre marked, forbedret finansiering, kompetanseheving og koordinering.

Offentlig høring om fire rettsakter om gjennomføring av Net Zero Industry Act

Europakommisjonen publiserte denne uken fire utkast til utfyllende lovgivning under flaggskipet «Net Zero Industry Act» (NZIA), som gjelder kriterier i fornybarenergiauksjoner, endringer i NZIAs vedlegg, liste over sluttprodukter og viktige spesifikke komponenter med sikte på å vurdere bidrag til robusthet, samt retningslinjer for utvelgelse av «strategiske prosjekter». Utkastene gir blant annet veiledning om hvordan det omstridte «robusthetskriteriet», som tar sikte på å motvirke overdreven importavhengighet fra enkeltland, skal praktiseres. NZIA er merket som EØS-relevant, men ennå ikke innlemmet i EØS-avtalen. I Norge har det tidligere særlig vært interesse for NZIAs betydning for krav til bærekraft og robusthet i offentlige anskaffelser og fornybarauksjoner, samt om reglene om CO2-lagring. Utkastene om krav og kriterier i fornybarauksjoner bør derfor ha en viss interesse fra norsk side, mens høring av utfyllende bestemmelser om CO2-lagring trolig kan ventes i nær fremtid.  

EPs saksordfører vil gi Kommisjonen økt myndighet i nytt investeringskontrollregelverk

Europakommisjonens forslag til nytt investeringskontrollregelverk i EU ble fremlagt for ett år siden, og går i retning av økt samordning og flere felleseuropeiske regler for investeringskontrollen. I et utkast til komitérapport i Europaparlamentets INTA-komité vil imidlertid saksordfører Raphaël Glucksmann (S&D) gå enda lengre: Han ønsker at Europakommisjonen i noen tilfeller, der medlemsstatene ikke blir enige, skal kunne fatte bindende vedtak i slike saker. Spørsmålet er sensitivt, da investeringskontroll har en klar side mot nasjonal sikkerhet, som er et nasjonalt anliggende. Rådet skal ifølge Politico ha mislykkes i å enes om en felles posisjon til Kommisjonens forslag før jul. Det nye regelverket er ikke EØS-relevant, men både i investeringskontrollutvalgets utredning og i den nylig fremlagte totalberedskapsmeldingen gis det signaler om at nasjonal regelverksutvikling på dette området må ses i sammenheng med regelverksutviklingen i EU.

Nytt regelverk for deling av helsedata vedtatt i EU

Medlemslandene i Rådet vedtok 21. januar formelt forordningen som etablerer et europeisk helsedataområde (EHDS). Regelverket vil gi enkeltpersoner direkte tilgang til egne helsedata, og mulighet til å dele dataene med helsepersonell i hele EU. Samtidig etableres et rettslig rammeverk for gjenbruk av helsedata for forskning og innovasjon. 

Rapporter, artikler, nettsider og andre tips

Bakgrunnsinformasjon til møtet i Europautvalget 30. januar 2025 – utarbeidet av Stortingets faggruppe for EU/EØS-informasjon. Fra regjeringen møtte utenriksminister Espen Barth Eide og samferdselsminister Jon-Ivar Nygård. Informasjonspakken omhandler følgende saker: Klima/grønn mobilitet, transportsikkerhet (trafikksikkerhet og beredskap), digitalisering i transportsektoren, samferdselspolitikkens sosiale dimensjon, skipsfart, dyretransport, aktuelle ESA-saker, samarbeidet med det nye polske EU-formannskapet, arbeidet med EUs oppdaterte skog- og arealbruksregelverk og den forsterkede innsatsfordelingsforordningen, EUs avskogingsforordning, arbeidet for å knytte Norge til EUs helseberedskapssamarbeid og EUs program for sikker satellittbasert kommunikasjon Secure Connectivity. Referat fra møtet blir tilgjengelig her.   

Høring om Norge i Europaparlamentet 28. januar 2025 

Fiskerikomiteen avholdt en høring om forholdet til Norge hva angår fisk 28. januar. Ingen norske representanter var invitert som eksperter. Det kom svært kritiske kommentarer til Norge og norsk forvaltningspolitikk både fra de som var invitert til å snakke og fra mange MEP, jf. NRKs artikkel nedenfor og opptak av høringen her. Flere i høringen indikerte eller foreslo at EU burde se fangstkvoter og markedsadgang i sammenheng. Det kom også kritikk av begrensninger i utenlandsk eierskap i Norge. Spørsmålet om markedsadgang er spesielt aktuelt fordi avtalene om EØS-midlene og markedsadgang for fisk nå er til behandling i Europaparlamentet. Fiskerikomiteen (PECH) skal avgi en uttalelse til utenrikshandelskomiteen som har hovedansvaret. Utkastet til uttalelse fra PECH er svært kritisk. Utkastet skulle etter planen voteres 28. januar, men voteringen ble utsatt på grunn av høringen samme dag. 
Barth Eide-avtala får refs i EU-parlamentet: – Dei har null respekt - NRK, 28. januar 2025  
EU-parlamentet raser over fiskeavtaler med Norge – NTB-artikkel, 28. januar 2025  
EU-Norway relations in fisheries: An overview of the northern fisheries agreements (EPRS, 2024) 

Regjeringen.no 

Fakta om EØS-etterslepet 
Samferdselsdepartementets EØS-strategi og håndbok for SDs EØS-arbeid 
Høring om gjennomføring av ny regelverkspakke på verdipapirområdet "Listing Act" 

Spørsmål og svar om EU-direktiver: Her finner du svar på aktuelle spørsmål om direktivene: 
Spørsmål og svar om fornybardirektivet 
Spørsmål og svar om energieffektiviseringsdirektivet 
Spørsmål og svar om bygningsenergidirektivet 
Her er lenke til Ren energipakken med oversikt over øvrige rettsakter i pakken. Regjeringen skriver at man ikke tar stilling til revidert bygningsenergidirektiv 2024, energieffektiviseringsdirektivet (2023) eller fornybardirektivet (REDIII) fra 2023 nå.  

Øvrige saker 

EU kan sette energiavtale med Norge ut av spill – artikkel i EnergiWatch, 23. januar 2025 
Eldingutvalgets rapport (s. 86-88) omtaler reservasjonsretten i kapittel 6.4.4.
Lenke til EØS-avtalen artikkel 102 

Dansk seier over EUs minstelønn skaper frykt blant europeiske politikere – artikkel i Altinget.no, 29. januar 2025 

Vikar­byråtvist går til Efta-domstolen – Klassekampen, 29. januar 2025 

Likhet for loven og rettskildevekten av EFTA-domstolens praksis – kommentar i Rett.24, no, 27. januar 2027 

Towards a European Total Defence Union? – SIEPS-publikasjon av Katarina Engberg, 2025 

Fra høg til modvillig: EU-landenes tilgange til støtten til Ukraine – analyse fra Tænketanken Europa (Danmark), 22. januar 2025 

EU-delegasjonen 

Samferdselsnytt, uke 1-3, 2025 

EFTA 

EEA EFTA States seek to help shape next EU programmes based on equal access 
EFTA and the Kingdom of Thailand Sign Free Trade Agreement |Omtale på regjeringen.no 
EFTA parliamentarians and social partners stand up for a resilient multilateral system 
The EFTA Council held its first meeting of 2025 on Tuesday 28 January in Geneva 

ESA 

Årlig resultattavle: økning i antall direktiver og forordninger som Norge ikke implementerer i tide

EUs domstoler 

T‑334/22 Danske Fragtmænd A/S – Statsstøtte: Retten avviser på prosessuelt grunnlag Danske Fragtmænds ugyldighetssøksmål mot Europakommisjonens vedtak av 10. september 2021, som slo fast at et kapitaltilskudd fra PostNord til datterselskapet Post Danmark A/S ikke utgjorde statsstøtte.

C-253/23 ASG 2 Compensation for harm caused by a cartel: national legislation preventing a group action for collection may infringe EU law This will be the case where national law does not provide for any other collective means of bringing together individual claims of persons harmed by a cartel and where it is impossible or excessively difficult to bring an individual action for damages.

Pressemeldinger og informasjon fra Kommisjonen – et utvalg

President von der Leyen launches Strategic Dialogue on the Future of the Automotive Industry and announces Action Plan 
EU invests over €1.2 billion in cross-border infrastructure contributing to build our Energy Union and to boost competitiveness 
More than €1 billion from the European Defence Fund to develop next generation defence technologies and innovation 
Commission launches new Biotech and Biomanufacturing Hub to support innovative companies 
Statement by President von der Leyen on the signature of the EU-Jordan Strategic and Comprehensive Partnership 
Commission proposes tariffs on remaining agricultural products and on fertilisers from Russia and Belarus 
The EU offers emergency support to tackle the energy crisis in Moldova 
Speech by President von der Leyen at the launch of the Global Energy Transition Forum 

Utforming av det europeiske utdanningsområdet mot 2025rapport lagt frem av Kommisjonen 

Pressemeldinger fra Rådet  –et utvalg 

Belgrade-Pristina Dialogue: EU appoints a new Special Representative 
United Nations Human Rights Fora: Council approves EU priorities for 2025 
Russia’s war of aggression against Ukraine: Council extends economic restrictive measures for a further 6 months 
Frontex: EU to sign cooperation agreement with Bosnia and Herzegovina 

Briefinger fra EPRS – et utvalg 

EU digital travel application 
Implementation of the EU pact on migration and asylum 
The EU's new bilateral security and defence partnerships 
Powering the EU's future: Strengthening the battery industry 
Hate speech and hate crime targeting LGBTI people 
The future of cohesion policy: Current state of the debate 
Parliament's right of legislative initiative 
Filling the gap: The EU's fight against VAT fraud 

Informasjon til Europaudvalget (Danmark) – et utvalg 

Non-paper vedr. finansiering af energiinfrastruktur 
Non-paper vedr. ETS for landbrug 
Rapporter om mobiliseringseksperiment og valgdeltagelse ved europaparlamentsvalget 2024 
Liste over judicielle aktiviteter i sager af dansk interesse pr. 24/1-25 
Notat om svar på åbningsskrivelse nr. 2024/0265 om et fælles højt cybersikkerhedsniveau og 2024/0266 om kritiske enheders modstandsdygtighed 
Notat om komitésag om standardmandat ved godkendelse, fornyet godkendelse eller afvisning af anvendelser af særligt problematiske stoffer (REACH) 
Grund- og nærhedsnotat om gradvise idriftsættelse af ind- og udrejsesystemet (EES) 
Samlenotat vedr. forordning vedr. gradvis idriftsættelse af EES 


Stortingsbiblioteket overvåker norske og internasjonale nyhetskilder, tidsskrifter og nettsider. Formålet er å fange opp nye politiske initiativ, behandlingen av sentrale saker i de nordiske landene, bakgrunn om saker i media og annen relevant informasjon for EU/EØS-arbeidet i Stortinget. Nyhetsbrevet er rettet mot stortingsrepresentanter og ansatte, men eksterne kan også abonnere.

Følgende har bidratt i denne utgaven: Vilde Høvik Røberg og Erik Eriksen (stortingsbiblioteket) og Hanne Camilla Zimmer (utredningsseksjonen). 

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg