Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Foreløpig enighet om revidert førerkortdirektiv

Europaparlamentet og Rådet oppnådde 25. mars en foreløpig enighet om forslaget til revidert førerkortdirektiv. Ifølge forhandlingsresultatet skal et enhetlig digitalt førerkort være tilgjengelig for alle EU-borgere innen utgangen av 2030, og det åpnes for at 17-åringer kan kjøre lastebil med ledsager, hvis medlemslandene ønsker det. EU-institusjonene har også oppnådd en foreløpig enighet om et annet direktivforslag i trafikksikkerhetspakken, som omhandler felles regler for inndragelse av førerkort.

Det reviderte førerkortdirektivet erstatter dagens direktiv som ble innlemmet i EØS-avtalen i 2008, og er en del av trafikksikkerhetspakken som Kommisjonen la frem i mars 2023. Rådet skriver i sin pressemelding at forhandlingsresultatet innfører flere sentrale endringer:

Innføring av digitalt førerkort: Et enhetlig digitalt førerkort skal stilles til rådighet for alle EU-borgere innen utgangen av 2030. Førerkortet vil være tilgjengelig i den digitale ID-lommeboken (European Digital Identity Wallet), og skal anerkjennes i hele EU. Sjåfører som ønsker det, skal ha rett til å be om et fysisk førerkort. Både det digitale og fysiske førerkortet for personbiler og motorsykler vil få en utvidet gyldighetsperiode på 15 år (i dag 10-15 år), unntatt hvis kortet benyttes som et nasjonalt ID-kort (10 år), mens sertifikat for lastebil og buss må fornyes hvert 5. år. Medlemslandene kan forkorte gyldighetsperioden utover dette for sjåfører som er 65 år eller eldre.

Medisinsk egenerklæring: Før utstedelsen av det første sertifikatet, bør sjåfører gjennomgå en medisinsk sjekk som inkluderer syn og kardiovaskulær tilstand. Ved utstedelse og fornyelse av førerkort for personbil og motorsykkel, kan imidlertid medlemslandene velge å erstatte medisinsk sjekk med et egenerklæringsskjema.

2-års prøvetid for nye sjåfører: For første gang fastsettes en harmonisert prøvetid på minst 2 år for ferske sjåfører, hvor det bør innføres strengere regler eller sanksjoner for forseelser som kjøring under alkohol- eller narkotikapåvirkning, eller manglende bruk av sikkerhetsbelter eller barnesikring. Dette skal ikke berøre medlemslandenes kompetanse til å regulere føreres atferd. Parlamentet fikk gjennomslag for en oppfordring i teksten om at medlemslandene skal tilstrebe en nulltolleransegrense på alkohol og narkotika i trafikken for alle sjåfører.

Utstedelse av førerkort i et annet medlemsland: Det skal bli lettere å tilegne seg førerkort til personbil for personer som bor i et annet medlemsland enn det medlemslandet hvor de er statsborger. De nye reglene vil også muliggjøre godkjenning av sertifikater utstedt i spesifikke tredjeland som har et trafikksikkerhetsrammeverk tilsvarende EUs.

Føreropplæring: Europaparlamentet skriver i sin pressemelding at de har fått medhold i at det innføres nye elementer i sjåføropplæringen, blant annet at nye sjåfører skal få opplæring i konsekvenser ved mobilbruk under kjøring, førerassisterte systemer og kjøring på snø og under glatte forhold.

Ledsaget kjøring: Forhandlingsresultatet åpner for at medlemslandene kan tillate utstedelse av sertifikater til 17-åringer for kjøring av varebiler eller lastebiler (klasse C, mer enn 3500 kg), forutsatt at de er under oppsyn av en erfaren sjåfør. For personbiler (klasse B) vil denne ordningen bli innført i alle medlemslandene. Det er også enighet om å senke minstealderen for førerkort for lastebil fra 21 til 18 år og for buss fra 24 til 21 år, forutsatt at sjåføren har et yrkeskompetansebevis.

Yrkestrafikkforbundet har tidligere advart norske myndigheter om å la 17-åringer kjøre lastebil, som de mener vil gå utover trafikksikkerheten. Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård omtale det reviderte førerkortdirektivet i europautvalgsmøtet 30. januar 2025, hvor han sa at regjeringen «støtter ambisjonen om at nye regler skal bidra til økt trafikksikkerhet. Samtidig er det deler av det forslaget vi er skeptisk til, som at 17-åringer kan få kjøre lastebil med ledsager». EØS EFTA-landene kommenterte lovforslaget i desember 2023, hvor de anførte enkelte bekymringer, blant annet til ordningen med ledsaget kjøring og utstedelse av førerkort til 17-åringer.

I forhandlingsresultatet ligger innføring av en ny førerkortkategori (B1) for biler under 2500 kg, med en toppfart på 45 km/t, og en aldersgrense på 15 år. Den nye bestemmelsen kan ses på som en erstatning for dagens svenske regler for A-traktorer (EPA-traktor), skriver Transportstyrelsen. Organisasjonen European Transport Safety Council (ETSC) kritiserer vedtaket i en pressemelding og kaller det uansvarlig: «We now understand that the final agreement permits children as young as 15 to drive these cars subject to a Member State seeking permission from the European Commission. While it has been suggested that this is a special arrangement for Sweden, in reality it will be open to any Member State who wants it». Statssekretær Tom Kalsås i Samferdselsdepartementet uttaler til Dinside at de er kritiske til forslaget: «Det å la unge, uerfarne førere kjøre tunge personbiler, med høy risiko for utbredt manipulering av fartsbegrensning, anses ikke som et tiltak som bedrer trafikksikkerheten i Europa. Forslaget anses som uaktuelt i Norge på grunn av svært høy trafikksikkerhetsrisiko».

Ifølge Transportstyrelsen ligger det også i forhandlingsresultatet at sjåfører som har hatt B-førerkort i to år, skal kunne kjøre personbiler eller lette lastebiler med en totalvekt på 4250 kg, hvis kjøretøyet drives helt eller delvis av et alternativt drivstoff. Det åpnes også nye muligheter for personer som har tatt førerkort med automatgir: «Grundkravet på uppkörning med manuellt växlad bil finns kvar, men det finns också ett alternativ som medger att automatvillkoret kan tas bort om körkortshavaren genomgår en särskild utbildning på ett fordon med manuell växellåda. Det är i nuläget oklart hur Sverige väljer att göra i den här frågan».

Parlamentet og Rådet oppnådde 25. mars også enighet om et annet direktivforslag i trafikksikkerhetspakken, som omhandler felles regler for inndragelse av førerkort. Dagens regelverk tilsier at for en sjåfør som mister førerkortet på grunn av en forseelse i et annet medlemsland enn der førerkortet er utstedt, vil inndragelsen kun gjelde landet hvor forseelsen fant sted. I forhandlingsresultatet ligger det at enhver inndragelse, suspensjon eller begrensning av førerkort skal meddeles medlemslandet som har utstedt førerkortet. Utstedelseslandet er deretter pålagt, med spesielle vilkår, å ilegge sjåføren en lignende førerdiskvalifikasjon som vil gjelde i hele EU.

Begge forhandlingsresultatene må nå godkjennes og vedtas formelt av både Parlamentet og Rådet. Det siste direktivet i trafikksikkerhetspakken, revisjonen av CBE-direktivet om trafikkbøter over landegrensene, ble vedtatt i EU i desember 2024. Det er dermed mulig at en samlet pakke kan bli ferdigstilt i løpet av de nærmeste ukene, skriver Politico.

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 03.04.2025 14:51
: