EU/EØS-nytt skrev 15. november 2024 om saker diskutert på pakkemøtet mellom ESA og norske myndigheter som fant sted 24. – 25. oktober 2024. Nå er et halvt år gått, og i flere av sakene har det vært utvikling i etterkant av pakkemøtet. Vi gir her en oversikt over utvikling i saker vi har fått innsyn i. Disse dreier seg om blant annet pensjonsrettigheter, anskaffelser av kommunal tjenestepensjon, tunneldirektivets sikkerhetskrav, NAVs bruk av transaksjonsdata fra Valutaregisteret, og direktetildeling av togtrafikken på Østlandet til Vy.
Kommisjonen la nylig frem et forordningsforslag som gjør endringer i følgende EU-regelverk: EU-programmet for et digitalt Europa, Horisont Europa, Det europeiske forsvarsfondet, Connecting Europe Facility, ASAP og STEP. Forslaget er utarbeidet for å fremme forsvarsrelaterte investeringer og gjennomføre ReArm Europe-planen som Kommisjonen la frem i mars. Forordningsforslaget er markert EØS-relevant.
Rådet og Europaparlamentet oppnådde før påske en foreløpig enighet om forordningsforslaget som skal bidra til å forebygge tap av plastpellets og redusere utslipp av mikroplast i miljøet. Det nye regelverket skal gjelde behandlingen av plastpellets i alle ledd av forsyningskjeden, både på land og til sjøs. Forhandlingsresultatet skal nå formelt vedtas av Rådet og Parlamentet.
Rådet og Europaparlamentet kom den 10. april til en foreløpig enighet om forslaget til ny leketøyforordning (fra 2023). Formålet med rettsakten, som reviderer leketøydirektivet fra 2009, er å beskytte barn mot eksponering for kjemikalier og redusere antall leker på EU-markedet som er utrygge eller ikke i tråd med EUs lovgivning. Forordningen vil forby bruk av skadelige kjemikalier (som PFAS, hormonforstyrrende stoffer og bisfenoler) i leker. Alle leker skal ha et digitalt produktpass for å hindre at utrygge leker som selges online og offline kan entre EUs indre marked.
Kommisjonen la nylig frem meddelelsen «Ecodesign for Sustainable Products and Energy Labelling Working Plan 2025-2030». Arbeidsplanen er tilknyttet økodesignforordningen og energimerkeforordningen og angir produkter som bør prioriteres når det gjelder å innføre krav til økodesign og energimerking. De prioriterte produktene er jern og stål, aluminium, tekstiler (med fokus på klær), møbler, dekk og madrasser. Krav til miljøvennlig design og energimerking vil bli fastsatt via delegerte rettsakter på produkt-for-produkt-basis eller for grupper av lignende produkter. Prosessen vil bli gjenstand for konsekvensutredninger og vil involvere interesserte parter.
Kommisjonen la nylig frem et veiledningsdokument til EUs forordning om omsetning og eksport av varer og produkter knyttet til avskoging og skogforringelse (EUDR). Veilederen skal bidra til å redusere administrative byrder ved gjennomføring av EUDR. En delegert rettsakt tilknyttet EUDR om relevante varer og produkter er også nylig sendt på høring. Rettsaken er markert EØS-relevant fra Kommisjonens side. EUDR ligger til vurdering for innlemmelse i EØS på EØS EFTA-statenes side.